Savršeno tirkiznu boju za jaja dobićete uz pomoć jednog povrća: Potpuno prirodno, bez kapi hemije

Bliži se Uskrs, a domaćice sve više pribegavaju prirodnim tehnikama za dobijanje boja. Najteže je postići tirkiznu boju, a ako ste do sad pokušali sve načine da ofarbate jaja u ovu nijansu, a niste uspeli, isprobajte ovaj potpuno prirodan način bojenja. Ljubičastim kupusom možete ofarbati jaja za Uskrs i dobiti jedinstvenu boju.

Za farbanje 10 jaja je potrebno: 1 glavica crvenog kupusa i 4 kašike alkoholnog sirćeta

Najpre iseckajte crveni kupus. U šerpu stavite 5 šolja vode i dodajte iseckani kupus, pa pustite da ključa 30 do 45 minuta. Ostavite kupus da se potpuno ohladi, te ga izvadite iz vode. U vodu u kojoj se kuvao kupus dodajte 4 kašike alkoholnog sirćeta i dobili ste potpuno prirodnu boju za farbanje jaja.

Stavite jaja u duboku šerpu ili pleh, bitno je da budu razmaknuta, a zatim ih prelijte dobijenom bojom. Jaja izvadite iz boje nakon sat vremena ukoliko želite svetliju boju, a ukoliko vam se sviđa jarka tirkizna, onda ih ostavite da odstoje u boji 2 sata. Potrebno je da prevrnete jaja na drugu stranu na svakih pola sata kako bi boja bila ravnomerna.

U početku će jaja biti ljubičaste boje, ali ne brinite, magija nastaje tek kasnije i kada izvadite jaja iz boje oduševiće vas prelepa tirkizna boja. Jaja možete vezati gumicom za tegle, kako biste dobili zanimljive šare. Kako izgleda ceo postupak, pogledajte u videu u okviru teksta.

Izvor: stil.kurir.rs