Psiholog iz Tiršove ispričao kako je devojčica sa Mirijeva: „Ženu iz sobe je nazvala mama“

Vukašin Čobeljić, psiholog iz Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“ otkrio je da stanje devojčice (8), koju je otac Uroš Pašajilić držao u kadi, ide na bolje. Kako naveo za „Prvu“ TV, devojčica je došla sa samo 10 kilograma na kliniku, bila je smeštena u krevetac za bebe, sada ima komunikaciju sa osobljem, a uspela je i da napravi neki korak. Prioritet svih je oporavak njenog opšteg stanja, objasnio je Čobeljić.

„Prioritet je njeno fizičko stanje, koje je značajno bolje. U početku je bila na 30 odsto unosa hrane i tečnosti, u odnosu na 100 odsto, sve ostalo je primala preko infuzije. Od gastroenterologa smo dobili informaciju da je sada značajno bolje“, rekao je psiholog Čobeljić.

Devojčica govori jako tiho, čak je ženu koja je bila sa svojim detetom sa njom u sobi nazvala „mama“.

„I ostali specijalisti su je pratili. Fizijatri nisu trenutno u mogućnosti da joj pomognu, jer nedostaje dovoljno mišićne mase. Što se tiče psihološkog dela, tu je evidentan napredak. Sam početak bio je težak. Ona komunicira, ona reaguje na postavljena pitanja. Sama izražava svoje potrebe. Jako tiho govori, izgovori po jednu ili dve reči. Sa njomu sobi je bila mama sa dečakom, koja je izuzetno topla i brižna žena, bila i prema svom detetu, ali i prema njoj. Njoj se obraćala sa „mama“. Medicinsko osoblje joj je postepeno prilazilo. U toku jučerašnjeg dana smo mogli da je mazimo, da joj bacimo pet, poklonimo igračku“, ispričao je psiholog i dodao:

„U četvrtak, petak sam joj objašnjavao da ne sme da uzima hranu, jer mora da joj se oporavi stomačić. Juče kada sam došao kod nje, povećan joj je unos hrane i onda je ona samo šapnula „oporavlja se stomačić“. To su za nas veliki koraci. Najteže je uspostaviti kontakt, da dete ima poverenje, kontakt se uspostavlja igrom i onog momenta kada se javi osmeh, znači da je kontakt uspostavljen“, poručio je Čobeljić.

Izvor: blic.rs