„Roditelji dečaka ubice kao žrtve vide samo sebe“: Mučne scene sa suđenja Kecmanovićima – Iza zatvorenih vrata odvijala se drama

Potresni prizori u beogradskoj Palati pravde obeležili su jučerašnje suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masakr u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja 2023, godine, pošto su članovi porodica žrtava u sud došli noseći fotografije ubijene dece.

„Lažovi, monstrumi, branite kriminalce za pare“, ovim rečima, prvi put su se juče roditelji dece koju je hladnokrvno 3. maja prošle godine u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio učenik sedmog razreda, obratili braniocu oca i majci dečaka ubice.

Ocu se sudi za teško delo protiv opšte sigurnosti, majci za nedozvoljeno držanje oružja, municije i eksplozivnih naprava, a odgovornom licu streljane u kojoj je dečak sa ocem vežbao gađanje i instruktoru pucanja, za davanje lažnog iskaza.

„Roditelji ubijene dece i porodica radnika obezbeđenja prvog dana suđenja, kao i juče, mirno i dostojanstveno su pratili sve što se dešavalo u sudskom postupku. Međutim, izjave koje je advokat davao u sudnici i van nje, ali i ponašanje roditelja koji ih nisu ni pogledali, očigledno su bili kap koja je prelila čašu“, kaže izvor Kurira.

On ističe da su roditelje, sudeći prema njihovoj reakciji u hodniku Palate pravde u kojoj su prethodno poređali slike najmilijih kojih više nema, izrevoltirali negiranje krivice, ali i sve ono što je od 3. maja do juče pratilo ceo slučaj.

„Roditelji su izjavili da nisu krivi, nikakvu empatiju, žaljenje niti kajanje prema ubijenima niti prema porodicama nisu pokazali, čine sve samo da ispadnu žrtve, a njihov branilac Borivoje Borović za sve što se dogodilo pokušao je da okrivi državu, samog dečaka, pominjao je anketni odbor i tužilaštvo. Porodice je zabolelo to što su za roditelje dečaka krivi svi osim njih samih, zbog toga je reakcija juče bila takva“, kaže sagovornik Kurira.

Roditelji dece i radnika obezbeđenja juče su u sud došli jedan za drugim, noseći u rukama uramljene slike najmilijih. Poređali su ih na klupu ispred sudnice i ćutke sedeli. U jednom momentu majka Eme Kobiljski se slomila.

„Ja sam moju Emu slagalala, učila je da treba da se druži, dok je njenog ubicu otac učio da puca, a sada kaže da nije kriv“, rekla je ona grleći sliku svoje ćerke, koju je i juče držala u krilu u sudnici.

„To je možda najpotresnija scena koja je ikada viđena u beogradskoj Palati pravde. Uplakani roditelji stajali su dostojanstveno pored fotografija svoje dece i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. Majka dečaka ubice, koja se brani sa slobode, prošla je pored tih slika pred ulazak u sudnicu, ali se nije osvrnula niti zastala“, kaže izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, dok su roditelji čekali ispred sudnice „iza zatvorenih vrata“ odvijala se drama, pošto je advokat Borović koji brani oca i majku dečaka ubice, predložio da svi roditelji uđu i prisustvuju suđenju.

„Roditelji su juče kratko negirali krivicu, ali do iznošenja odbrana još uvek nije došlo jer je sudsko veće nastavak zakazalo za 29. februar. Sudsko veće bi trebalo da odluči o ovom predlogu, kom su se pojedini zastupnici usprotivili, iz razloga što bi to mogla da bude odluka mimo zakona, zbog koje bi jednog dana presuda mogla da „padne“ – objasnio je izvor Kurira.

Otac Angeline Aćimović, Anđelko, kratko je izjavio da oni nemaju o čemu da svedoče „osim da decu više nemaju“.

„Kada je otac video slike tela krvave dece iz dokumentacije, počeo je da sebe sažaljeva. Govorio da mu je porodica upropašćena. A kako su vaspitavali dete? Šta im dete radi na internetu? Kako dva dana nisu videli oružje i molotovljeve koktele?“, pita se Anđelko ogorčen zbog ponašanja roditelja dečaka ubice.

Izvor: kurir.rs