Robot pronašao polje krhotina nedaleko od Titanika: Obalska straža otkrila nove detalje potrage za nestalom podmornicom (VIDEO)

Plovilo na daljinsko upravljanje koje traga za nestalom podmornicom Titan pronašlo je polje krhotina unutar polja potrage nedaleko od Titanika, objavila je američka Obalska straža.

BBC prenosi da stručnjaci sada proučavaju ovu informaciju. Nejasno je da li su ovi ostaci u vezi sa nestalom podmornicom, objavila je Obalska straža.

„Stručnjaci u okviru zajedničke komande trenutno analiziraju nove informacije. Konferencija za medije zakazana je za večeras u 22 sata po našem vremenu.“

Plovilo na daljinsko upravljanje koje može da dosegne dno Atlantika i pošalje slike na površinu angažovali su francuski istraživači.

Taj uređaj po imenu Viktor 6000 takođe ima dve mehaničke ruke koje mogu da izvedu veoma osetljive radnje, kao što je sečenje i uklanjanje krhotina.

Polje potrage za nestalom turističkom podmornicom koja je u nedelju krenula ka olupini Titanika na dubini od 4.000 metara prošireno je na više od 16.000 kvadratnih metara.

Podsetimo, mala turistička podmornica poslednji signal matičnom brodu poslala je u nedelju sat i 45 minuta nakon zarona.

U njoj se nalaze britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Narželeo i Stokton Raš, izvršni direktor „Oušngejt ekspedišn“, kompanije koja je organizovala ovu turističku turu.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: kurir.rs