RHMZ objavio kad dolazi prava zima: Spremite se za jako zahlađenje – Ledena kiša i sneg očekuju se i u gradovima

Prema prognozama vremena koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod od juče pa do 15. decembra, početak narednog meseca obeležiće i dani sa snežnim padavinama i u gradovima. Dok su se do sada obistinile prognoze, pa smo mogli da vidimo sneg na planinama, Zlatiboru, Kopaoniku i drugim, u decembru možda se zimski prizor ukaže i po gradovima Srbije.

Od 1. do 15. decembra izgledi su i da će, recimo u Beogradu i široj okolini, 2, 9, 12. i 15. decembra snežne padavine pratiti vetar.

U RHMZ navode, u sezonskoj prognozi za decembar da će to biti blaži i prosečno vlažan mesec.

„Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, biće viša za oko 1,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,5 stepena. Srednja maksimalna temperatura biće iznad, viša za oko 0,6 stepena“, prognoziraju meteorolozi RHMZ-a.

Pred nama je pet do sedam kišnih i hladnijih dana, a biće i onih sa obilnijim padavina, dok se za vikend očekuje se znatno jače zahlađenje, prognozira meterolog Đorđe Đurić.

„U petak ujutro tmurno i hladno, u većini predela i sa maglom. Tokom dana biće oblačno i uglavnom suvo. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17 stepeni, a tmurno i hladnije biće u Negotinskoj Krajini, sa temperaturom do 10 stepeni. Krajem dana na zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom“, stoji u Đurićevoj prognozi.

I tokom vikenda Srbija će nalaziti pod uticajem vrlo snažnog ciklona, te će biti oblačno sa kišom i uz obilnije padavine, dok se na planinama očekuje sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Na istoku Srbije biće uslova za ledenu kišu ili sneg. Tek u utorak se očekuje suvo vreme, a maksimalna dnevna biće od 6 do 10 stepeni, u Beogradu oko 8 stepeni Celzijusa.

Izvor: espreso.co.rs