RHMZ izdao upozorenje zbog olujnog vetra: Na snazi narandžasti meteo alarm, a evo kada se očekuje sneg

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog olujnog vetra koji je predviđeno da će duvati danas u Banatu.

– Pre podne će u košavskom području duvati jak, na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar, koji će povremeno imati orkanske udare sa brzinom oko 25 m/s (oko 90 km/h). Slabljenje košave se očekuje posle podne.

Za područje Banata na snazi je narandžasti meteoalarm.

– Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

Danas će padati kiša, dok se na planinama očekuje sneg. Minimalna jutarnja temperatura od -4 do 2 stepena, a maksimalna dnevna širom Srbije od 5 do 10 stepeni.

Petak

Pretežno oblačno i hladnije, mestimično sa kišom, u planinskim predelima sa snegom. Vetar slab i umeren, zapadni, u skretanju na južni i jugozapadni. Najniža temperatura od -2 do 4, najviša od 2 do 8 stepeni.

Subota

Oblačno s kišom, u planinama sa snegom. Кrajem dana i tokom noći kiša će preći u sneg i u nižim predelima na zapadu i jugozapadu zemlje. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 0 do 3, najviša od 3 do 6 stepeni.

Nedelja

Oblačno sa snegom, hladno i vetrovito. Padavine će povremeno biti i umerenog i jakog intenziteta, naročito u zapadnim, centralnim, istočnim i severoistočnim krajevima. U nižim predelima formiranje, a u višim povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar umeren i jak severozapadni, povremeno sa udarima olujnje jačine, pa je moguće i stvaranje snežnih nanosa. U Timočkoj Кrajini u nižim predelima sa kišom koja će krajem dana preći u sneg. Najniža temperatura od 0 do 2, najviša od 1 do 4 stepena.

Izvor: kurir.rs