Recept za najhrskavije i najukusnije čvarke

Čvarci su naše najbolje grickalice, savršeno pašu uz pivo i vino, a u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom su prosto nezamenjivi.

Čvarci se na našim prostorima masovno prave, a gotovo svako domaćinstvo ima neku svoju tajnu i baš svoje smatra najboljima. Mi smo za vas prikupili iskustva ljudi širom regiona i otkrili vam njihove tajne savršenih čvaraka.

Većina onih koji godinama prave čvarke se slažu da je najbitnije slaninu rezati na odgovarajuće komade koji ne smeju biti ni preveliki niti previše mali. Ako su komadići preveliki sva mast se neće uspeti otopiti i kad mast bude spremna za skidanje u njima će ostati još masti. S druge strane ukoliko su čvarci previše mali time ćete smanjiti kvalitet masti.

Ipak, kažu domaćini širom regiona da je najgore što možete napraviti to, da nejednako izrežete salo, a savršena veličina komada trebalo bi da budu oko 3 cm.

Tokom rezanja čvaraka treba da obratite pažnju i na temperaturu prostorije na kojoj ih režete, što niža temperatura to bolje i zato vam mi preporučujemo da nabavite rukavice bez prstiju i to obavite napolju. Jedna rakijica pre posla da vas zagreje sigurno neće škoditi.

Kad se slanina izreže i stavi u veliku posudu, u prvih pola sata je neophodno stalno mešanje. Za vreme topljenja čvaraka je dobro dodati mleko da bi čvarci dobili svoju boju. Količina mleka koja treba da se doda jeste 1 decilitar na količinu od 10 kilograma slanine, što više mleka to će čvarci biti tamniji. Savršeno vreme za dodavanje mleka jeste kada mast počne da se peni, a komadi slanine još uvek nisu dobili boju. Dodavanjem mleka sprečićete i da se mast previše peni, a samim tim i opasnost od opekotina.

Onog trenutka kad je mast bistra, a čvarci imaju svoju prepoznatljivu boju vreme je da ih cedite. Mnogi tvrde da čvarci ne treba da se sole, jer na taj način gube hrskavost, ali to je opet stvar ukusa.

Kako se spremaju duvan čvarci?

Potrebno je: 2 kg svinjskog mesa sa krtinom, 2 kg mesnate slanina, so i voda.

Priprema: sve iseći na manje komade, staviti u veliku posudu, sipati dva do tri litra vode, kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom.

Kada komadići sala počnu da žute, treba procediti mast kroz čisto platno. Čvarke vratiti nazad pa još malo propržiti dok ne porumene. Ponovo ih procediti, dok ne istisnete poslednju kap masnoće. Vratiti ih zatim u posudu pa posolite.

Prestonica duvan čvaraka je Valjevo gde su osmišljeni šoder švarci koji su ovo ime dobili jer podsećaju na pesak.

Tu je i ovaj recept za čvrake:

Potrebno je: 2 kg svinjskog sala, 4 dl mleka i so.

Priprema: sveže salo operite, isecite na veće kocke, stavite u veću posudu i prelijte mlekom. Na umerenoj vatri, a uz stalno mešanje drvenom varjačom, topite salo dok mast ne prestane da peni i čvarci dobiju lepu rumenu boju. Sklonite ih sa vatre i kroz cediljku ocedite mast. Ulijte onda mast u posudu da se ohladi. Čvarke ocedite pomoću gnječilice za čvarke, posolite i poslužite.

Izvor: lifepressmagazin.com