Razočarana majka poručuje: „Roditelji, prestanite da od rođendana vaše dece pravite feštu!“

Šta se desilo sa intimnom zabavom, u porodičnom krugu i najbližim prijateljima, sa tortom i igranjem sa najmlađima?

Proslava prvog rođendana „na veliko“ postala je trend u celoj zemlji, a većina roditelja više brine o gostima i organizaciji nego o želji njihove dece.

Evo šta im je jedna majka poručila:

Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih događaja u životu svake žene, kao i u mom.

Prošlo je skoro godinu dana od kada je naša miljenica došla na svet, a prvi rođendan se približava. Posebno bih se radovala njemu, da me ne pitaju svi: „A u kom ćete restoranu proslaviti njen prvi rođendan?“

Restoran ?! Molim vas, da li sam dobro čula?

Bilo je poznato ranije zašto se ide u restoran ili pod šator – za ispraćaj i svadbu. Danas, pored popularnijih 18. rođendana, po mom mišljenju, venčanja se izvode bez mlade / mladoženje, ali sa devojkom / dečkom koji prati u korak slavljenike, pravi se cirkus pravi i od prvog rođendana. Pa, da li ti ljudi potpuno gube glavu ili kolektivno dobijaju ogroman novac na lutriji?! Možda nisam u toku?!

Ne znam ni sama na koliko sam prvih rođendana bila, i svi su bili isti. Brojni gosti, od kojih su najmanje deca, muzika ječi na sav glas i gomila lica slavljenika koji ne razumeju zašto ih njihova majka ljulja u rukama, zašto se svi ljube i žele fotografirati s njima?

Proslava „ne veliko“ postala je trend u celoj zemlji, a većina roditelja je više zabrinuta za goste i organizaciju nego za želje svoje dece. Verujem da su restorani, igraonice i dvorane rezervisane nekoliko meseci unapred! Evo nepisanog pravila koje važi kod nas- da uvek možete naći vremena i novca za proslave, bez obzira na trenutnu materijalnu situaciju. Ovaj događaj je veoma važan za ljude i žele da ga proslave sa bliskim ljudima.

Pa, razumem da je ovo važan dan, ali zašto bi trebalo da se prave festivali? Nije li vaše dete najvažnije tog dana? Zar ne treba da obraćate pažnju na njega taj dan i pokušavate da se smejete, okruženi ljudima koji ih poznaju, i većinom dece? Roditelji su svesni da se njihova deca neće sećati da su zapalili prvu sveću pa zašto potrošiti nekoliko stotina, pa čak i hiljade evra da bi se na kraju zabava završila kao zabava za odrasle?

Zbog svih nedostataka intime na porodičnim okupljanjima moj muž i ja smo odlučili da ignorišemo bizarna pitanja i da ćemo rođendan naše devojčice u stanu proslaviti sa nekoliko ljudi, ali na način koji zadovoljava potrebe naše dece.

Rekla sam to i onima koji su me pitali poslednjih nekoliko nedelja za proslavu jer su planirali nekoliko meseci unapred! Sve ćemo urediti za nekoliko dana, jer što je bitnije od toga da naša devojčica bude sa osmehom na licu tog dana? Ništa … Nadam se da ima više roditelja koji dele moje mišljenje…