Raško je gorštak sa Tare – Živi u selu sa 12 stanovnika: „Ne bih se menjao za grad ni za kakve pare“

Raško Karaklić iz Gornjih Karaklija, pravi je domaćin sa Tare – od glave do pete. I ta uloga, nit je slučajna, nit mu je nametnuta, već stvar izbora i ljubavi, sa jasnim obrazloženjima.

„Ne bih se menjao ni za kakve pare. Zato što sam našao sebi zadovoljstvo, da živim ovde, mir i svojoj druši olakšanje. Nije me vukao grad, voleo sam od malih nogu da budem ovde, volim tu stoku, volove …stresova ima, ali manje u selu, nego u gradu“, iskren je Raško Karaklić iz Gornjih Karaklija na Tari.

Njegovo selo, ušuškano među planinskim vencima, ima samo 12 stanovnika koji funkcionišu kao jedna velika porodica.

„Voda je dobra, vazduh čist, hrana naša, domaća. Radiću do kraja. Ne može da se leži, kad se čovek kreće, drukčije je“, poručio je meštanin Dobrivoje Karaklić iz Gornjih Karaklija.

Raško Karaklić navodi da se komšije međusobno poštuju, pomažu uzajamno, svi su, kako kaže, kao jedna duša. U Gornjim Karaklijama su ljudi i vredni i praktični. Praznici, letovanja i zimovanja – sve to, na svoj način imaju, pa su turisti u sopstvenom selu. Zorica Karaklić iz Gornjih Karaklija primećuje da je lepo kada su zdravi, ali neće niko na selo.

Znaju stanovnici Gornjih Karaklija i što ih je sve manje, zašto su deca otišla u gradove, pa i kako se nekada lako delio posao kada su porodice brojale po 10, 12 članova.

Zoran Karaklić iz Gornjih Karaklija kaže da sada taj isti posao obavlja dvoje, zahvaljujući mehanizaciji. „Valjda malo mašina, malo kosačice, uglavnom ostane sve obrađeno, ništa ne ostane neobrađeno“, rekao je Zoran.

Izvor: espreso.co.rs