Otvoren grob majke Svetog Vasilija Ostroškog: Vernici će po prvi put moći da celivaju mošti svečeve majke Ane

Pravoslavni vernci Hercegovine i hodočasnici iz svih krajeva sutra će u Mrkonjićima kod Trebinja prvi put biti u prilici da celivaju mošti majke Svetog Vasilija Ostroškog.

Mošti Anastasije Ane Jovanović biće svečano iznete ispred manastira posvećenom Svetom Vasiliju posle praznične liturgije. Kivot je dar bratsva manastira Ostrog.

Otkada je u 17. veku sahranjena blizu stare Crkve Svetog Nikole u Mrkonjićima nije se tačno znalo gde počiva. Meštani su tek 1938. godine pronašli stari spomenik koji je bez sumnje potvrdio da je to grob svečeve majke.

Skoro tri decenije kasnije, 1966. godine, vernici iz Popova polja i okoline podigli su joj na istom mestu novi spomenik, ali nikada do sada grobnica nije otvarana. Uz stručni nadzor arheologa, lekara i sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske grobnica Ane Jovanović je prvi put otvorena u ponedeljak i pronađene su njene mošti.

„Otkriven je čitav i neobično dobro očuvan ženski skelet u pravilnom anatomskom položaju, ruku skrštenih na grudima, divne zlatno-žute boje“ – stoji u saopštenju Eparhije i dodaje se i da je skelet uvijen u belo platno u svečanoj litiji prenesen do stotinak metara udaljenog manastirskog hrama u Mrkonjićima.

Obretenje moštiju je izvedeno nekoliko dana pred praznik kad SPC i vernici slave jednog od najpoštovanijih svetitelja u srpskom narodu. Mnoge grupe ljudi iz cele istočne Hercegovine već su se tradicionalno uputili na hodočasničko poklonjenje ostroškom čudotvorcu povodom praznika posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom koji se slavi sutra.

Mladi iz Hercegovine pešače do manastira Ostrog u susret prazniku, a 12. maja hodočasnici iz svih krajeva Hercegovine, kao i drugih krajeva, peške dolaze i u Mrkonjiće, rodno selo Svetog Vasilija kod Trebinja.

Izvor: kurir.rs