Predstoje ledeni dani, spremite se – dugoročna vremenska prognoza

Nakon prolećnog vremena u Srbiji je stigla prava zima. Temperatura je naglo pala, pa je zabeleženo i do 15 stepeni manje nego krajem decembra prošle godine.

klimatolog Vladimir Đurđević izjavio je:

„U Beogradu će biti oko minus deset, u centralnoj Srbiji možda i nešto niže temperature, do minus 15 stepeni Celzijusa. Na nekim višim nadmorskim visinama, biće i nižih temperatura od ovih. Sutra počinju ledeni dani, to znači da temperatura tokom celog dana neće prelaziti nula stepeni. Ujutru će biti vrhunac ovog mini hladnog talasa kada će temperature biti izuzetno niske. Za ovo doba godine, ove temperature jesu one koje su nešto ispod proseka, ali nije zabrinajvajuće. Minus koji budemo imali sutra su okvirno neke očekivane temperature. To je januarski period koji zapravo tako treba da izgleda. Mnogo veće anomalije su bili oni toplotni talasi letos“.

Nove padavine se, za sada, ne očekuju, ali niske temperature i ledeni dani zadržaće beli pokrivač koji je okovao pojedine krajeve naše zemlje.

„Mislim da snega neće biti narednih desetak dana, bar ne u ovom obimu koji smo imali ovih dana. Možda bude samo nekog provejavanja. Ono što je palo u proteklih dva dana je nešto na šta skijaši treba da računaju i u narednih desetak dana. Ono što je dobro je dobra akumulacija snega, temperature će da budu poprilično niske, jer i u tom periodu biće temperatura ispod nule, tako će biti i u Beogradu. Ne očekuje se neko veliko topljenje, kao što je bilo pred Novu godinu. Dakle, onaj ko skija može da računa da će u narednom peridou uslovi da budu dobri. Biće hladno, ali biće i sunca“, kaže klimatolog Đuršević.

Izvor: alo.rs