Pre 6 godina Marko je iz Čačka otišao u Ameriku: Otkrio sa kakvim se predrasudama o Srbiji susreo

Marko Dramićanin je pre 6 godina napustio Čačak i krenuo u Ameriku. Sada radi u kompaniji za finansijsko konsultovanje, a otkrio je i da je stvarnost drugačija od onog kako se predstavlja.

„Postoji velika razlika između kategorija ekranizacije i realnosti. Ono što se predstavlja na tv ekranima iz Holivuda, deluje lako ostvarivo i dostupno. U stvarnosti, dosta je teže. Za sebe, mogu reci da je „bolji zivot“ od onoga koji sam vodio pre. Trenutno radim u kompaniji za finansijsko konsultovanje. Trudim se da puno putujem, kako po Americi, tako i po drugim kontinentima. Nedavno sam bio i u Africi, iz koje nosim fantastične utiske“ kaže ovaj Čačanin.

Čak i hiljadama kilometara daleko Marko se sureo, doduše retko, sa predrasudama vezanim za zemlju iz koje dolazi.

Kako Srbiju i Srbe vide u tamo nekom dalekom svetu, poprilično je jasno.

„Većina njih i ne zna gde je Srbija i najčešće nas pomešaju sa Sirijom ili Sibirom prema načinu izgovora. Starije generacije koje znaju, uglavnom nas pomenu po Jugoslaviji. Deo populacije koja prati sport, zna nas najviše po tenisu, i Novaku. Nekoliko puta su me pitali za mišljenje o tome da li smo mi kao Srbi “bad boys” jer smo u nekim od holivudskih ostvarenja okarakterisani kao takvi povodom ratova vođenih u bivšoj Jugoslaviji“, priča Marko.

Prilagođavanje američkom sistemu, u njegovom slučaju trajalo je skoro dve godine za koje kaže da su bile i najteže.

„Upravo u tom teškom periodu prilagođavanja, rekao bih da se ponekad javi osećaj nostalgije i želja za povratkom, koji ubrzo budu zamenjeni osećajem lične odgovornosti i borbom za svoje ciljeve. Mogao bih reći da se periodično javljaju ti momenti, ali isto tako shvatim da je američko tržište kapitalističko, veoma otvoreno za implementaciju novih ideja i da su daleko veće mogućnosti od nekih koje su se, lično meni, ukazivale u Srbiji“, izjavio je Marko.

Ono što mu najviše fali, osim prorodice i prijatelja, svakako je hrana.

„U Americi je jako ubrzan zivot, svakim dolaskom u Srbiju, razlika u vremenskoj dinamici bude sve više osetnija. Mogućnosti za početak kao i za napredovanje su ravnopravne i dostupne svima i ne dodeljuju se nepotistički, ni na sličnim osnovama. Veoma je izvesno iskusiti kulturološki šok pogotovu u velikim gradovima gde se možemo upoznati sa svim nacijama sveta, njihovim kulturama, kuhinjama, što je po mom mišljenju velika prednost multietničkih sredina“, zaključio je ovaj mladić.

Izvor: rina.rs