Poslednji dani sa prijatnom temperaturom, biće i do 40 stepeni u hladu: RHMZ najavio novi tropski talas

Jutros je Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao najavu na visoke temperature koje nam predsoje od srede, kada je očekuje i do 40 stepeni u hladu.

– Od srede, 20. jula veoma toplo sa maksimalnom temperaturom iznad 34 stepena, a krajem ove i početkom sledeće sedmice lokalno se očekuje i do 40 stepeni – navodi se u najavi koju je RMHZ objavio jutros u 5 sati.

Kako je juče izjavio meteorolog Đorđe Đurić, ove nedelje neće pasti ni kapi kiše.

– U ponedeljak ujutro će biti vedro i sveže, na jugu Srbije i u kotlinama i dolinama i hladno, a tokom dana sunčano i toplo. Jutarnja temperatura biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 15°C, maksimalna dnevna od 28 do 31°C, u Beogradu do 29°C. U prilog prijatnom vremenu ići će i umeren severni i severoistočni vetar. U utorak se očekuje dva do tri stepena više temperature – najavljuje Đurić.

Jezgro ove vrele vazdušne mase već danima nalazi se nad Pirinejskim poluostrvom i donosi temperature preko 45°C, a u Portugaliji je sa 47°C oboren temperaturni rekord za jul.

– Ovaj ciklonalni vrtlog početkom sledeće sedmice premeštaće se preko Biskajskog zaliva dalje duž francuske obale ka Britanskim ostrvima, pa će vreo talas preko Francuske narednih dana stići i do zemalja Beneluksa i Britanskih ostrva. U Engleskoj i Irskoj se očekuju ekstremno visoke temperature. Širom Engleske očekuje se preko 35°C, a postoji mogućnost da temperatura na širem području Londona dostigne 40°C, što bi bila prva takva vrednost otkad se vrše merenja na Britanskim ostrvima – precizira on.

Ova vrelina biće dodatno uslovljena napomenutim ciklonom, koji će nakon što će u svom prednjem delu doneti vreo vazduh sve do severozapada Evrope, na svom putu dalje ka istoku, doneti vrelo vazduh u svom prednjem delu sa juga i našem području i Srbiji, ali će u svom zadnjem delu doneti dugoočekivano osveženje zaapdnoj i severozapadnoj Evropi.

– Inače, do sredine sledeće nedelje očekuju se i veoma ugodne noći, ali će toplotni talas doneti i vrlo tople noći, pa će u drugoj polovovini sledeće sedmice u mnogim predelima, a pre svega u Beogradu i u Vojvodini biti tropske, jer se minimalna temperatura ni tokom noći neće spuštati ispod 20°C – kaže Đurić.

U periodu od 10 do 16 časova ne preporučuje se duže izlaganje suncu bez adekvatne zaštite zbog visokog UV zračenja. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 27 do 31°C, vidimo da će do utorka one biti u skladu sa prosekom. Već od srede maksimalne temperature biće iznad proseka, a krajem sledeće sedmice i za 7-8 stepeni više od proseka.

– Do kraja jula nema na vidiku da će doći do nekog značajnijeg zahlađenja, osim neznatnog manjeg osveženja oko 26-27. jula. Kada je reč o padavinama, do kraja jula očekuje se veoma sušno vreme i vreme bez padavina. Sušno i vrelo vreme veoma nepovoljno će delovati na poljoprivredne i ratarske kulture. Dakle, nalazimo se na sredini leta i ovakvo vreme, pa i velike vrućine potpuno su uobičajane za naše područje u ovom delu godine, pa je potrebno prilagoditi se datim vremenskim uslovima – zaključuje on.

Izvor: telegraf.rs