Posle povratka sa porodiljskog novinarku na poznatoj televiziji čekao je otkaz – dala je savet svim ženama

Sandra Žigić koja je radila na RT Vojvodina podelila je svoje iskustvo sa odlaskom na porodiljsko odsustvo, ali i borbu za bolje radno mesto.

Sandra se kao mlada obrazovana žena dugo borila da dobije radno mesto. Bila je volonter, zatim je radila preko PP ugovora, onda je dolazilo određeno i nadala se da će dobiti ugovor na neodređeno. Međutim, odlazak na porodiljsko je promenio sve.

„Mesec dana pre isteka porodiljskog sam počela da se raspitujem o svom statusu i povratku na posao. Ne pre toga jer sam bila ubeđena da se vraćam, samo je bilo pitanje koji će mi biti status jer sam tamo skoro 10 godina“, izjavila je Sandra za zadovoljna.nova.rs.

Sandra se obratila svojoj urednica koja je rekla da će videti šta dalje.

„„Ako me eventualno planiraju, ideja je bila da ću dobiti PP ugovor. Taj ugovor za privremeno povremene poslove bi bio nekoliko koraka unazad, što bi bilo poražavajuće. Tako ne bih imala ni pravo za plaćen godišnji, bolovanje. Pokušavala sam da pregovaram o boljim uslovima, pokušala da dođem do glavnog i odgovornog urednika Prvog programa, ali sekretarica mi se nije javljala. Odlučila sam da sama odem do njegove kancelarije, nije bio tamo, ali sekretarica mi je tad saopštila da za mene mesta nema.“, nastavlja svoje iskustvo Sandra.

U medijskoj kući gde je radila dugo godina nakon što su joj saopštili da za nju više mensta nemam rekli su joj: „A što ne pitaš neke drugarice, pa nađeš neki drugi posao…“.

„Pritom, u moju redakciju su dolazili novi ljudi za vreme mog porodiljskog. I tih dana sam se osećala jako loše. Bilo mi je poljuljano samopouzdanje, mada nije bilo razloga za to. Treba čovek samo da pogleda svoje kvalifikacije, a i sada poruke podrške koje dobijam, pa da shvati da vredi.“, poručila je Sandra svima.

Ovo bi značilo da se ženama ne preporučuje da odlaze na porodiljsko dok ne dobiju ugovor za stalno.

Sandra ipak nije htela da kudi televiziju gde je radila. Bacila se na traženje drugog posla zbog bebe koju sada ima. Trenutno radi kao content writer od kuće.

Izvor: zadovoljna.nova.rs