Posle mundijalske sramote odlazi kući, za njega je SP završeno: Mesi napravio veliki problem, a FIFA se odlučila na ovaj korak

Svetska fudbalska organizacija je indirektno priznala grešku u delegiranju sudija i nakon utakmice pune incidenata koji su prerasli u skandale, sklonila je sa najveće smotre Antonija Mateua Lahoza.

Španac koji je pre Mundijala bio izuzetno cenjen arbitar učestvovao je u ludilu na utakmici Argentina – Holandija u četvrtfinalu.

Lahoz je loše vodio utakmicu i nije se snašao u burnim trenucima kada su vladali sukobi između igrača dva tima.

Bilans na kraju je 17 žutih i jedan crveni karton koje je Španac pokazao za vreme, ali i nakon što je okončana utakmica.

Nakon meča je dobio kritike, a najviše pažnje su izazvale reči Lionela Mesija.

– Ovaj meč nije trebalo ovako da se završi. Ne želim da pričam o sudijama jer će da me kazne, ali ljudi su videli šta se desilo. Plašili smo se ovoga pre meča jer znamo ko je on. Mislim da FIFA mora da pregleda ovo, ne možete ovakvog sudiju stavljati da sudi ovako velike mečeve – rekao je Mesi.

Golman Argentine, Emilijano Martinez, bio je oštar i zbog njegovih reči na račun Lahoza, ali i vređanja selektora Holandije, FIFA je pokrenula istragu.

– On je ubedljivo najgori sudija na Svetskom prvenstvu. Produžio je drugo poluvreme deset minuta jer je hteo da oni izjednače – rekao je Martinez.

Lahoz je sada poslat kući i uprkos velikom iskustvu neće suditi ni na jednom od preostalih utakmica, odnosno na susretima polufinala, meču za treće mesto i u finalu.

Nije Španac jedini sudija koji je izazvao nezadovoljstvo u utakmicama nokaut faze Svetskog prvenstva.

Nisu bili zadovoljni ni Brazilci načinom na koji je Majkl Oliver delio pravdu na utakmici protiv Hrvatske, a Portugali su potpuno poludeli zbog Fakunda Telja, njegovih odluka tokom meča protiv Maroka i činjenice da je u pitanju sudija iz Argentine, zemlje čija reprezentacija još uvek igra na turniru.

FIFA vraća najboljeg

Pouzdani sudija iz Italije, Danijele Orsato, za kojeg mnogi smatraju da je najbolji sudija na svetu, odabran je za glavnog arbitra na utakmici polufinala Svetskog prvenstva između Argentine i Hrvatske, nakon što ga na turniru nije bilo još od drugog kola.

Orsato je dobio poverenje da sudi Kataru i Ekvadoru na otvaranju Mundijala, a to nije bio lak zadatak jer su britanski mediji pre meča tvrdili da je on namešten u korist domaćina, pa se u danima pre prvog meča na ovogodišnjem prvenstvu pričalo samo o tome.

Sve je prošlo u najboljem redu, kao i 26. novembra kada je Argentina pobedila Meksiko rezultatom 2:0.

Izvor: kurir.rs