Porodica Radonjić bavi se ovim biznisom godinama: Pred njima svetla budućnost, beru plodove ovog voća sa 20.000 stabala

Ova uspešna porodica Radonjić iz sela Ježevica kod Čačka, u planu ima nove zasade, kao i „podmlađivanje“ voćnjaka jer za ceo prinos imaju zagarantovan otkup. Tri sorte jabuka iz ovog gazdinstva prodaju se na rafovima Maxi supermarketa.

Zlatni delišes, crvena ajdared i zelena gremi – su sorte koje su nam dobro poznate, a Milutin Radonjić, zaslužan je zato što u svako doba godine imamo priliku da uživamo u ovom prelepom voću. Svake jeseni sa svojom porodicom gaji i bere jabuke sa najmanje 20.000 stabala, a ima plan da dodatno proširi proizvodnju novim zasadima, kao i da „podmladi“ postojeće voćnjake.

Ova porodica Radonjić ima zasađenih skoro osam hektara jabuka, i do Nove godine planiraju da zasade na još dva. Ponosno kažu da imaju velike ambicije i da već u martu mesecu planiraju kalemljenje jer mlade sadnice znače i mnogo više plodova. Postojeći stari zasadi donose do četiri vagona jabuka po hektaru, a novi i do deset.

„Sve beremo ručno, sezona nam počinje u septembru i tada imamo i radnike jer ne možemo sve sami da postignmeo. Berba traje mesec dana, jer ne volimo da žurimo, smatram da je bolje da se bere malo duže, jer je tako kvalitetnije“, rekao je domaćin Milutin Radonjić i još kaže da u njihovom kraju se poljoprivreda nije ugasila, već naprotiv, mnogo mladih preuzima poslove u svoje ruke.

„Kod nas se u Ježevici stari povlače sa njiva, očevi ostavljaju poljoprivredu sinovima i oni se toga rado hvataju. I kod nas smo svi uključeni u posao, učestvuje cela porodica, i moji roditelji, i moja žena Sara, a nadam se da će kad odrastu nastaviti i sinovi Relja i Strahinja“, rekao je Milutin.

U nekim prošlim vremenima, brinuo je kako će ići prodaja, a sad je opušten što se toga tiče, jer sve što ubere može da plasira u Maxi supermarkete. Sa ovim trgovinskim lancem Delez Srbija sarađuje već punih deset godina.

„Kada smo počinjali bavljenje voćarstvom imali smo problem oko prodaje jabuka van sezone, jer nismo imali dovoljno prostora za skladištenje voća, a i plasman je bio otežan. Međutim, već deset godina ne moram da brinem o tome jer sve što proizvedem distribuiram u Maxi i sada mi je sve mnogo lakše“, kaže Milutin.

Ova porodica Radonjić je samo jedna od 200 dobavljača koji svoje najbolje voće i povrće svakog dana distribuiraju na rafove Maxi pijace. Ove godine je Maxi, za prvih 10 meseci otkupio čak 46.000 tona voća i povrća iz Srbije, a ova kompanije želi da se količine dodatno povećavaju. Ovaj trgovinski lanac je imao cilj da se poveže sa lokalnim poljoprivrednicima, kako bi se kupcima tokom cele godine obezbedio veliki asortiman voća i povrća koje dolazi sa domaćih gazdinstava. Na taj način se i istovremeno osnažuju mali domaći proizvođači.

Izvor: kurir.rs