Ponovo skuplja registracija automobila: Evo kada će trend poskupljenja automobila početi da pada

U Srbiji je od četvrtka ponovo skuplja registracija automobila. Razlog tome je viša taksa na korišćenje vozila. Tako će na primer za „fijat grande punto“ registracija biti i do 21.000 dinara, a za „folksvagen pasat“ koji je star desetak godina i do 22.300 dinara. Poskupeli su i gorivo i automobili,a i osiguranje takođe. Mladen Alvirović iz SAT-a, kaže da će trend poskupljenja automobila u jednom trenutku stati. „Lanci proizvodnje se ponovo stabilizuju, a samim tim znači i da će te ogromne cene početi da padaju, a čim krenu novi da padaju krenuće i polovni“, rekao je Alvirović.

Međutim, sajt Polovni automobili sproveo je jednu anketu među 4.960 korisnika o kupovini automobila. Gotovo trećina ispitanika automobil kupuje svakih pet do deset godina. Nešto manje ih menja na tri do pet godina, a oko 10 odsto kupuje automobil na deset do petnaest godina. Mali broj anketiranih, skoro devet odsto, automobil kupuje svake godine.

Kod kupovine automobila najznačajniji faktor je cena, a nakon cene su marka automobila, istorija održavanja i vrsta karoserije.

Najveći broj anketiranih kupaca izdvojio bi između 3.000 i 5.000 evra, skoro 18 odsto će dati između 5.000 i 7.000 evra. Od 2.000 do 3.000 će izdvojiti njih 14 odsto, a skoro isto toliko između 7.000 i 10.000. 80 odsto ispitanih, automobil bi platio gotovinom. Za kupovinu na kredit opredeliće se oko 17 odsto ispitanh, a dva odsto planira da automobil kupi na lizing.

Mladen Alvirović iz SAT-a, kaže da će trend poskupljenja automobila u jednom trenutku stati. Ogromna pojeftinjenja, napominje, nisu redovna stvar nigde u Evropi i dodaje da bi ogroman pad cena značio ulazak u recesiju u celokupnoj ekonomiji.

„Situacija koja se sada dešava, mogla bi da potraje još godinu dana i da onda polako počne da se rešava. Ne očekujem da ćemo pre sledećeg decembra moći da pričamo o promenama cena automobila. Onaj ko trenutno ima auto i može da ga proda za dobar novac, on ne može da kupi bog zna šta jer je sve zaista skupo. Oni koji prodaju pred sam kraj talasa, oni će profitirati, svi ostali će biti na istom“, rekao je Alvirović.

On je odgovorio zašto se i dalje čeka šest meseci na isporuku automobila, rekavši da se dogodio savršeni cunami, jer kada se zbog stanja u svetu u prethodnom periodu poremetio globalni lanac snabdevanja, onda se teško vrati. „Zaposleni nisu ostali na svojim radnim mestima, pa su se proizvođači automobila prilagodili tome. Sada gledamo situaciju da će mnoge marke prodati isti broj automobila, ali će zaraditi mnogo više“, rekao je Alvirović.

Uvek će biti više ljudi koji kupuju polovne automobile, tako je i u Nemačkoj. „Jedno je kupiti auto, a drugo je živeti sa njim. Može da bude star koliko god, ali ako imam novca da ga održavam, onda nemam problema sa tim“, kaže Alvirović.

Kako je on rekao, uvek je pametnije kupiti novi jeftiniji automobil, jer on zahteva manje ulaganja tokom određenog perioda.

„Kako god da okrenemo, čovek mora da računa da ne potroši poslednji novac iz kuće, jer taj auto mora da održava“, rekao je Alvirović.

Izvor: mondo.rs