Ponovo poskupeli keš krediti u Srbiji: NBS podigla kamate 13. put zaredom – Dužnici se hvataju za glavu

Izvršni odbor NBS je na današnjoj sednici doneo odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6 odsto. Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,75 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,25 odsto.

Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je ocenio da treba nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova da ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije, stoji u saopštenju Centralne banke.

„Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope“, objašnjavaju iz Narodne banke Srbije.

Inače, ovo je 13. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine, kada je prvi put povećana za 0,50 odsto sa 1 na 1,50 odsto. U istom iznosu Centralna banke je povećala kamatu i u maju i junu, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto. Usledilo je povećanje u istom iznosu i tri naredna meseca, dok su se u NBS u januaru, februaru i martu odlučili da uspore tempo podizanja referentne kamate i uvećaju je za 0,25 odsto.

Povećanje referentne kamatne stope se prenosi i na ostale kamatne stope na tržištu, što znači dalje poskupljenje kredita i za privredu i za stanovništvo. Dok na kamatne stope kredita indeksirane u evrima utiče prevashodno politika Evropske centralne banke (ECB), na dinarske kredite utiče kretanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Izvor: blic.rs