„Pomaže Bog, doći ću sutra da svetim vodicu za slavu“, cena je od ove godine je paprena – i sveštenici podigli cene usluga

Nakon što je u našoj zemlji došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, garderobe i raznih usluga i sveštenici su rešili da podignu cene svojih „usluga“, pa tako pojedini svećenje vodice naplaćuju čak 800 dinara.

– Pomaže Bog. Doći ću sutra ujutru kod vas između 11 i 12 časova da svetim vodicu za slavu. Cena je od ove godine 800 dinara, a počinjemo i sa skupljanjem po 10 evra (ko može i više) priloga za obnovu krova na hramu – navodi se u poruci koju je sveštenik eparhije niške poslao jednom domaćinu, a koja je objavljena na stranici Udruženja potrošača „Efektiva“.

Pojedini korisnici društvenih mreža pobunili su se zbog ove cene, a bilo je i onih koji pravdaju ovo poskupljenje.

Verski analitičar Draško Đenović rekao je da sveštenici imaju pravo da naplaćuju uslugu svećenja vodice, kao i druge usluge.

– Svaka usluga se plaća, crkva mora od nečega da živi, oni plaćaju industrijsku struju, industrijsku vodu, izgradnju hramova, održavanje istih. Pored toga i sveštenici moraju od nečega da žive. Ne ide sav taj novac njemu. Na kraju krajeva to je jednom godišnje i ako neko pravi problem što to košta 800 dinara, a potrošiće između 50 i 100 hiljada dinara da spremi slavu, onda treba da razmisli da li slavi slavu ili pravi žurku – ističe Đenović i dodaje:

– Ljudi očigledno misle da bi crkva trebala sve besplatno da nudi, ne znam odakle im ta ideja. Cene ovih usluga se razlikuju od parohije do parohije. Nije ista cena u Beogradu i u južnoj Srbiji. U nekim parohijama je jedna cena za penzionere, a druga za radno sposobne ljudi.

Izvor: kurir.rs