Pojavio se snimak čoveka koji je bio u nestaloj podmornici: „Nema načina da pobegnete odatle, zaključava se spolja“

Mala podmornica Titan, koja je nestala u Atlantskom okeanu prilikom obilaska olupine Titanika, zaključava se sa spoljne strane i nemoguće je izaći iz nje bez nečije pomoći.

To za BBC kaže Dejvid Poug, novinar američke televizije CBS, koji je prošle godine putovao u Titanu, turističkoj podmornici u vlasništvu kompanije „Oušngejt ekspedišns“. Procena je da se u toj podmornici, koja je nestala u nedelju, sada nalazi pet osoba koja imaju kiseonika za još oko 70 sati.

Poug je rekao da se nakon ulaska ljudi u Titan podmornica zaptiva sa spoljne strane.

– Ne postoji način da izađete odatle, čak i ako sami izronite na površinu. Ne možete da izađete iz podmornice bez osoblja koje je spolja i koje treba da vas pusti napolje – rekao je Poug, koji je podmornicu opisao kao „čvrstu kao kamen“.

On je rekao da, kada se brod koji služi kao podrška Titanu, nalazi iznad podmornice, moguća je razmena kratkih poruka između njih.

– Jasno je da oni u brodu sada više ne dobijaju odgovor iz podmornice – rekao je američki novinar koji je bio u Titanu.

U toj maloj podmornici nalazi se britanski milijarder Hamiš Harding, kao i pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman.

Pojavile su se i tvrdnje da je u njoj i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač „Oušngejt ekspedišns“, kompanije koja organizuje ove turističke obilaske olupine Titanika, kao i 73-godišnji Francuz Pol-Anri Naržeole, ali BBC kaže da nema nezavisne potvrde koje se tiču ove dve osobe.

Izvor: kurir.rs