„Podigla bih dolare i evre sa računa, hitno mi treba novac“: Isplivali detalji prevare veka u Lovćen banci

Pre izvesnog vremena sve je zaprepastila vest o prevari veka u našem regionu. Kako navodi hrvatski portal, žena koja je nasamarila bankarskog službenika i opljačkala banku u Herceg Novom se ponašala nonšalantno i po novac je došla taksijem.

„Dobar dan, podigla bih dolare i evre sa računa, hitno mi je potreban novac“, obratila se službeniku poslovnice Lovćen banke smeštenoj u prizemlju zgrade u jednoj ulici u Herceg Novom gospođa koja se predstavila kao stalna klijentkinja, piše Jutarnji list u tekstu o prevari u banci u Herceg Novom.

„Ali, ne možemo da vam isplatimo novac, nemamo toliko u poslovnici“, odgovorio joj je bankarski službenik. Trudio se da bude maksimalno ljubazan jer je pred sobom, prema podacima s bankovne kartice i lične karte, imao klijentkinju Budvanku, uspešnu poslovnu ženu sa zapadnoevropskom adresom koja je na deviznom računu imala 230.000 eura i 1,2 miliona američkih dolara, piše „Jutarnji list“.

Nije mnogo ispitivao o razlozima zašto želi odmah da podigne skoro 1,3 miliona evra koji je stekla trgujući deonicama. Nije je poznavao, piše hrvatski list, jer račun s kojeg je htela da podigne novac nije otvorila u toj poslovnici, ali je profesionalno rešavao njen zahtev.

„Novac će biti spreman sutra u 15.30 sati“, odgovorio je bankarski službenik nakon što je proverio s trezorom i tehničkom službom kada mogu da mu pripreme novac, jer retko koja manja poslovnica drži tolike iznose novca bez obzira na mere zaštite.

„Ali, molim vas, hitno je, može li da bude isplata ujutru?!“, zamolila je klijentkinja. Možda je u podsvesti očekivao neku nagradu, okrenuo je nekoliko brojeva i obradovao je rečenicom: „Dođite u 10.30 časova, isplatićemo vam novac.“ Ljubazno mu je zahvalila i otišla.

Sutradan, 12. aprila u 10.30 časova, gospođa je nonšalantno došla taksijem ispred banke i otvorila vrata poslovnice smeštene kod hercegnovskog Starog grada. Obučena u belu majicu, sako i crnu suknju, u levoj ruci nosila je torbu koji je imala i dan pre. Sunčane naočare držala je na kosi. Kamere će kasnije zabežiti njen ulazak i, upoređujući snimak s onim od prethodnog dana, uz iskaz službenika nedvosmisleno ustanoviti da je bila isto običena i da je to ona ista žena koja je dan pre nenajavljeno zatražila isplatu celokupnog iznosa sa računa. Ušla je, pokazala dokumenta, spremila 1,3 miliona evra u ranac i išetala iz banke.

Bankar je nakratko posumnjao jer ga je zamolila da o isplati ne govori članovima njene familije, koji su takođe imali punomoć za raspolaganje novcem. No, nije mu to bio znak za uzbunu, piše Jutarnji list. Dan nakon isplate, banku je nazvala stvarna vlasnica računa.

„Ali, ja nisam tražila nikakvu isplatu“, rekla mu je Budvanka M.O. Bankar se šokirao. Informacija da su žrtve prevare brzo je došla do rukovodstva banke ali i glavnih deoničara, uglavnom crnogorskih poslovnih ljudi. Kad su u banci shvatili da su nasamareni obavestili su policiju u Herceg Novom, a slučaj je preuzelo i rukovodstvo crnogorske policije u Podgorici.

Odmah je ispitan službenik koji je isplatio novac, “skinuti” su snimci sa nadzornih kamera, obavljen je razgovor s pravom klijentkinjom M.O. koja je objasnila da je pozvala svog bankara 13. aprila radi provera koliko novca može podići da ne bi prekoračila limit na računu jer joj uskoro treba na račun biti uplaćena veća količina novca iz inostranstva.

Međutim, nije bilo ni govora o podizanju celokupne sume sa računa. Ubrzo se utvrdilo da je žena koja je podigla novac sa njenog računa imala lažnu ličnu kartu ali svi podaci stvarne vlasnice računa bili su isti. Istraga je krenula u nekoliko pravaca – kako je prevarantkinja došla do podataka prave vlasnice, ko je mogao da zna da ima toliko novca na računu, ko joj je izradio dokumente, je li prevarantkinja imala pomagače, jesu li se zadržali u Crnoj Gori ili su negde otputovali.

Lovćen banka 15. aprila obavestila je klijente i javnost da se 12. aprila 2023. godine u filijali te banke u Herceg Novom dogodila prevara od strane N. N. osobe, uz upotrebu lažnih dokumenata u slučaju jednog klijenta. „Preduzete su sve mere da se oštećeni klijent u celosti zaštiti, uz napomenu da se radi o izolovanom slučaju koji je pokriven polisom osiguranja i koji ne može uticati na redovno funkcionisanje Banke. U cilju sprovođenja kvalitetne istrage prevare u Lovćen banci će se u potpunosti staviti na raspolaganje nadležnim državnim organima i ujedno obaveštava javnost da neće davati izjave kako ne bi remetila dalji tok istrage, saopšteno je ‘Vijestima’ iz Lovćen banke.

Lovćen banka se više nije oglašavala, a na kraju saopštenja su zahvalili klijentima na poverenju i dodali da se raduju budućoj saradnji i zajedničkim uspesima.

I dok je misteriozna crnka nestala, policija je sprovodila istragu ne oglašavajući se o tome u kojem smeru ide. Proveravane su nadzorne kamere, bilo je na desetine razgovora, radio se profil mogućih počinilaca.

Ove nedelje je došlo do velikog napretka u istrazi. Prema pisanju portala ‘Srpskainfo’, za milionsku pljačku osumnjičeni su Ivana A., Saša K. i Marko D., troje državljana BiH, koji su trenutno pod istragom Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju. Portal prenosi da su osumnjičeni Ivana A. i Saša K. nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode, a odluka o osumnjičenom Marku D. biće donesena naknadno.

Još ranije mediji su pisali, ali policija se nije oglašavala o tome da je poznat identitet prevarantkinje koja je bila deo kriminalne grupe iz BiH koja je osmislila i sprovela prevaru. Objavljeno je tako da je falsifikovana lična karta izdata 10. oktobra prošle godine u budvanskoj policiji, odakle je i klijentkinja banke. A onda je u sredu usledio veliki pomak.

MUP Republike Srpske u Banja Luci saopštio je da su policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave Trebinje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji s pripadnicima MUP-a Crne Gore, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, započeli akciju kodnog naziva “Lovćen” koja se odnosi na rasvetljavanje krivičnog dela prevare počinjene 12. aprila ove godine u Crnoj Gori gde je N. N. osoba koristeći se falsifikovanom ličnim dokumentom s računa oštećene podigla novac u iznosu od 1,3 miliona evra.

Na području Banje Luke i Trebinja izvršeni su pretresi na više lokacija koje koriste osobe s inicijalima S. K., I. A. i M. D., a gde je pronađeno i oduzeto oko 50.000 KM, veća količina oružja i municije, narkotika – oko tri kilograma marihuane, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem prevare u banci, ali i drugih krivičnih dela propisanih Krivičnim zakonom Republike Srpske, saopštili su iz MUP-a.

Izvor: mondo.rs