Palo vam je drvo na auto i oštetilo ga – Ne brinite, postoji procedura za naplatu štete

Ukoliko dođe do pada drveta ili grana sa drveta zbog snega, vetra ili iz nekog drugog razloga štetu možete da naplatite. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava proceduru u tom slučaju:

„Ako drvo padne na vozilo, potrebno je najpre pozvati policiju na uviđaj, kako bi se napravio zapisnik, kao i veštak koji će proceniti štetu. Prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom. Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine (jer se auto može prodati u staro gvožđe), pa tako vlasnik dobija 30% manje vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine“, objašnjava Okanović i dodaje:

„Vlasnik drveta dužan je da preduzima procene da li je ono sklono padu, i da preduzima sve mere odgovornosti za njega. Ukoliko se drvo nalazi na javnoj površini, odgovornost za njega snose grad ili lokalna samouprava“, objasnio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Izvor: kurir.rs