Ovu grešku svi pravimo: Evo koliko zaista možete da držite zamrznutu hranu u zamrzivaču

Iako je zamrzavanje jedan od najboljih načina da produžite svežinu vaše hrane, ono ne može trajati večno. Iako zamrzivač sa kontrolisanom temperaturom ne reprodukuje mikroorganizme, u toku su i drugi procesi koji utiču na proizvode. Na primer, voda se kristališe, pa ako zamrznete proizvod predugo, on će postati suv i bljutav. Zato poštujte vreme skladištenja navedeno na pakovanju smrznute hrane. Hleb ili kiflice ne zamrzavajte duže od mesec-dva, a meso: od jednog do najviše nekoliko meseci. Sve zavisi od vrste i oblika u kome ga zamrzavamo (mleveno meso je najbolje zamrznuti do dva meseca.

Zapamtite da proizvodi koje stavljate u zamrzivač moraju biti čvrsto upakovani. Takođe je ključno zamrznuti hranu pre isteka roka upotrebe. Takođe nikada ne zamrzavamo proizvode dva puta, jer to može izazvati tr0vanje hranom.

1. Fermentisano Mleko

Zašto se Fermentisano Mleko ne prodaje u manjim kutijama, nisam siguran, ali svi smo se suočili sa skoro punim kartonom nakon što smo koristili samo jednu šoljicu za palačinke ili vafle za vikend.

Srećom, Fermentisano Mleko se može zamrznuti do tri meseca. Ako ne mislite da ćete ga koristiti pre nego što mu istekne, sipajte ga u hermetičke posude bezbedne za zamrzavanje u porcijama od 1/2 ili 1 šolje, u zavisnosti od količine koju najčešće koristite u receptima. Ostavite da se odmrzne u frižideru preko noći ili stavite zatvorenu teglu u posudu sa toplom – ne vrućom – vodom, gde će se odmrznuti za 20 do 30 minuta.

2. Jaja

Dok jaja imaju prilično dug rok trajanja u frižideru, mogu se zamrznuti ako je potrebno. Ovo je posebno korisno ako recept zahteva samo žumance ili belance, a vi nemate planove za drugi deo jajeta.

Da biste zamrznuli belanca, jednostavno ih stavite u pojedinačne posude za kockice leda, radi lakšeg porcionisanja, ili zamrznite veću količinu u hermetički zatvorenoj posudi bezbednoj za zamrzavanje. Samo ne zaboravite da označite posudu sa količinom belanaca.

Ako su zamrznute kao kocke, izvadite ih u vreću za zamrzavanje sa patentnim zatvaračem kada se očvrsnu. Belanca se mogu zamrznuti do godinu dana i treba ih odmrznuti u frižideru preko noći pre upotrebe za beze ili francuske makarone.

Žumanca će se zgusnuti i postati gumena osim ako ih ne umutite sa velikim prstohvatom soli ili šećera, u zavisnosti od toga za šta planirate da ih koristite u budućnosti. Jednom pretučene, zamrznite ih u pojedinačnim posudama za led ili u označenoj hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana. Odmrznite u frižideru pre upotrebe u sladoledu ili holandskom sosu.

Da biste zamrznula cela jaja, prvo ih razbijte u činiju i lagano ih umutite da se žumanca ne zgusnu. Sipajte razmućena jaja u udubljenja posude za led ili obeleženu hermetičku posudu i zamrznite do godinu dana. Opet, odmrznite u frižideru pre upotrebe za pecivo ili u fritaju.

3. Banane

Ako niste raspoloženi da pravite hleb od banane ili smutije sa tim prezrelim bananama, možete kasnije da ih zamrznete i pečete. Ako koristite za buduće smutije, ogulite ih i isecite, stavite kriške na voštani papir ili lim za pečenje obložen papirom za pečenje, zamrznite dok ne postanu čvrsti, a zatim prebacite u kesu sa patent zatvaračem.

Za pečenje, jednostavno ih ogulite i zamrznite cele ili prelomljene na pola. Banane se mogu zamrznuti do tri meseca. Kriške se mogu baciti direktno iz zamrzivača u blender za smutije, dok cele banane možete da odmrznete u posudi na sobnoj temperaturi sat ili dva pre nego što ih upotrebite za pečenje.

4. Biljni ostaci

Pre nego što bacite kore od šargarepe, korenje luka, vrhove celera i listove komorača koje ste obrezali dok ste pripremali večeru u smeće ili kompost, razmislite o tome da ih zadržite. Stavite ostatke povrća u hermetički zatvorenu posudu bezbednu za zamrzavanje ili kesu sa patent zatvaračem i nastavite da je dodajete dok sakupljate ostatke.

Mogu se čuvati u zamrzivaču do tri meseca ili dok ne budete imali malo vremena da napravite sopstveni temeljac od povrća.

Bacite ostatke u lonac napunjen vodom, kuvajte sat vremena i procedite. Upotrebite temeljac za supe i čorbe, kao i za pravljenje rižota.

5. Hleb

Svež hleb brzo postaje bajat, tako da je zamrzavanje zaista jedan od najboljih načina da se sačuva. Isecite veknu, stavite kriške u torbu sa patentnim zatvaračem i zamrznite do šest meseci.

Možete da izvadite pojedinačne kriške po potrebi i da ih odmrznete na sobnoj temperaturi oko 20 minuta, u zavisnosti od veličine i debljine, ili da ih stavite direktno u toster.

Izvor: najzena.rs