Ove predmete sutra nipošto ne uzimajte u ruke: Obeležavamo sećanje na velikog svetitelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju Svetog sveštenomučenika Klimenta, episkopa rimskog.

Rođen je u Rimu kao pripadnik carskog roda i savremenik svetih apostola. Jednom, dok mu je majka sa dvojicom braće plovila lađom, bura ih je odnela u nepoznatom pravcu. Otac je pošao da ih traži, pa se i on izgubio. Tada je i Kliment krenuo da pronađe roditelje i braću.

U Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu, zatim se pridružio apostolu Petru, čiji su sledbenici bili njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu kao staricu prosjakinju, a onda i na oca. I tako se opet sastavila cela porodica i kao svi hrišćani vratili su se u Rim. Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa.

Sa velikom posvećenošću upravaljao je Kliment crkvom Božjom i preobraćao je u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernika. Odredio je sedam brzopisaca da pišu žitija hrišćanskih mučenika.

Car Trajan ga je proterao u Herson, gde je Kliment našao oko dve hiljade izgnanih hrišćana. Svi su zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jesnom bezvodnom mestu.

Upravo zbog toga što je veliki deo svog života proveo u zatvoru, u nekim krajevima Srbije veruje se da na sutrašnji praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi „povredivao“ rane Svetog Klimenta. Iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti u krugu porodice i prijatelja i na ovako proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Izvor: espreso.co.rs