Ovde konobare plaćaju 1.500 evra, a kuvare 3.000 – Ipak, nema zainteresovanih pa zovu Induse

U toku je velika pomama za sezoncima. Zemlje Evrope, ali i Balkana imaju problema sa nedostatkom sezonske radne snage. Preko 60.000 radnika fali samo na Jadranu. Kolika je potražnja za ovim radnicima najbolje pokazuje rekordan broj oglasa, a ni zarada nije zanemarljiva – za pojedina zanimanja ide čak i do 3.000 evra.

Prema procenama turističkog sektora, samo u Hrvatskoj će nedostajati oko 60.000 sezonskih radnika. A kako piše Večernji list, plate će biti nikad veće. Kuvarima se nudi između 2.500 i 3.000 evra, a konobarima od 1.200 do 1.500 evra mesečno.

Budući da među domaćinima nema zainteresovanih, najveći broj radnika uglavnom dolazi iz Indije, kao i iz bivše Jugoslavije.

Nedostatak sezonskih radnika vidiljiv je i u Evropi. Nemačka, Hrvatska, Italija, Austrija takođe imaju problem kako popuniti sezonska radna mesta, jer se sezona ove godine vraća bez restrikcija. Najtraženiji sezonski radnici u Evropi su prodavci, konobari, kuvari, sobarice i ostali profili u ugostiteljstvu.

Nije samo Hrvatska ta koja ima velik manjak sezonske radne snage. Nemačka ove godine traži oko 50.000 stranih radnika, Austrija oko 40.000… Sigurno je da su ove zemlje velika konkurencija u smislu privlačenja radnika što pokazuje i činjenica da je regionalni bazen radne snage, region koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Makedoniju, već praktično ispražnjen te je sve teže doći do radnika iz ovih zemalja.

U Italiji će za vreme Uskrsa i proleća ove godine, zbog povećanog priliva domaćih i inostranih turista, nedostajati oko 50.000 radnika u oblasti turizma. Poteškoće u pronalaženju osoblja u Italiji sada postaju sve ozbiljnije u ponovnom pokretanju turizma, naročito u oblasti Romanje, Sicilije i Sardinije.

Samo bečkim preduzećima će u sledećih tri do pet godina biti potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika. Rezultat analize potrebnih obrazovnih kadrova je pokazao da potražnja obuhvata sve obrazovne kadrove: od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta.

Istraživački institut Makam Research je ispitao 925 bečkih preduzeća, koja zapošljavaju 80.000 ljudi. Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na – zanat.

U isto vreme su, na prelazu u novu godinu, bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za diplomcima tehničkih viših i visokih škola, kao i univerziteta ostaje velika.

„Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mere koje će brzo i dugoročno rešiti nedostatak kvalifikovane radne snage“, izjavio je Walter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

Izvor: blic.rs