Omiljeno srpsko jelo postalo je luksuz – Kupci besni: Kilogram više od 400 dinara, a spada u najosnovnije namirnice zimi

Vakuumirano pakovanje listova kiselog kupusa za sarmu jednog proizvođača dostiglo je cenu od čak 460 dinara za kilogram. Poskupljenje ovog proizvoda šokiralo je mnoge kupce. Međutim, ima i onih koji smatraju da je to još podnošljivo, imajući u vidu šta sve iziskuje kiseljenje kupusa u kućnoj režiji. Kako bilo, kilogram kupusa košta kao pola kilograma mesa.

U raznim trgovinskim lancima cena za ovu namirnicu dosta varira, pa se postavlja pitanje da li su troškovi proizvodnje zaista porasli toliko da opravdaju skok na 460 dinara.

Kilogram upakovanih listova za sarmu može se naći i za 400 dinara. Robne marke trgovinskih lanaca su uvek jeftinije, te tako ovaj proizvod sa njihovim žigom košta uglavnom od 330 do 350 dinara, a na akciji se može naći i za 270 dinara. Glavica kiselog kupusa je povoljnija i prodaje se uglavnom za oko 250 dinara.

Ni na zelenim pijacama nije mnogo jeftinije. Kilogram listova je od 400 do 420, a ukiseljena glavica se kreće od 250 do 280 dinara. U jednom poznatom megamarketu kažu da je kiseli kupus poskupeo 10 odsto za godinu dana.

„Ne spada u proizvod koji je zabeležio neki iznenađujući skok“, primećuju sagovornici.

U pitanju su samo listovi za sarmu, pa kada uzmete u obzir čitav proces koji treba da prođe, onda cena nije neobična. Svakako, ima i jeftinijih proizvođača, pa potrošači imaju mogućnost izbora.

S druge strane, Beograđanka Dušanka S. ističe da je za nju cena kiselog kupusa previsoka.

„To je jedna od osnovnih namirnica u Srbiji tokom zime. Najviše koristimo kupus, prave se sarme, podvarci, sada su i slave“, kaže Stevanovićeva.

Inače, inflacija je u oktobru iznosila 15 odsto. Povrće je za godinu dana poskupelo 22,3 odsto. Kada se radi o hrani, rekorder po skoku cena su mleko, mlečni proizvodi i jaja, koji su poskupeli 39,6 procenata.

Kiseljenje kupusa je ove godine počelo kasnije zbog toplog vremena. Za one koji zimnicu planiraju da pripreme u kućnoj varijanti, kilogram svežih glavica u trgovinskim lancima košta od 30 do 60 dinara. Na zelenim pijacama kupus je skuplji i kreće se od 40 do 80 dinara širom Srbije.

Izvor: kurir.rs