Oglasio se selektor Švajcarske: „Za Šaćirija i Džaku važi posebno pravilo za Srbiju“ – Akanđi uveren u pobedu

Selektor Švajcarske reprezentacije Murat Jakin održao je konferenciju za medije na kojoj je pričao o odlučujućem meču sa Srbijom, koji će biti odigran u petak do 20.00 na stadionu 974 u Dohi.

Jakin je najavio da će njegov tim igrati na pobedu i da će biti hrabriji i ofanzivniji.

„Protiv Kameruna mislim da je izgledalo dobro, imali smo dosta šansi, ali nismo ih iskoristili, ali sutra će biti druga utakmica, videćete kako se kreiraju šanse, moraćemo da budemo hrabriji i da dovedemo igrače do kaznenog prostora i bićemo efikasniji“, započeo je Jakin.

Povela se priča i o bolesnim igračima, ali Jakin ističe da će svi biti spremni, uključujući i Šaćirija.

„Šaćiri je spreman, trenira, Okafor takođe, Jan i Niko su imali nezgodnu noć jer su se prehladili, ali će biti spremni da igraju“, otkrio je Jakin, a onda istakao da igrači moraju da kontrolišu emocije.

„Moramo da budemo dominantni, da igramo naš stil fudbala, da se držimo plana, to je da prođemo grupu i da zaslužimo da pobedimo i damo sve od sebe na terenu. Moramo da kontrolišemo emociju, ako želite da prođete grupu, neće biti lako, moramo naporno da radimo i da se borimo“, rekao je selektor Švajcarske.

Igrali ste sa Srbijom, bile su tenzije zbog proslave gola, kako će to uticati?

„Ne mislim da će to uticati na utakmicu koja se igrala 2018. godine, želimo da se fokusiramo na to i rezultat sutra je u vezi sa fudbalom i sve ostalo nije na umu“, odgovorio je on.

Akanđi je takođe istakao da je fokisiran samo na utakmicu, ne i na vanfudbalske stvari, kao što su bile u Rusiji sa proslavom gola Šaćirija i Džake.

„Videćemo sutra, vrlo je teško predvideti ko će izdominirati, ne znamo šta možemo da očekujemo od Srbije, kao i oni od nas. Ali verujemo kada govorimo o fudbalu da smo mi bolji tim“, rekao je Akanđi.

Kako da navedete igrače da se fokusirate na utakmicu?, upitali su Jakina.

„Mislim da smo o ovome već pričali mnogo puta, srećni smo da ćemo biti fokusirani na fudbal, da ćemo poštovati jedni druge, da smo spremni, želimo da budemo jedan tim“, odgovorio je on.

Ko je iz Srbije koga se najviše plašite i da li očekujete Srbiju sa jednim, dva ili tri napadača?

„Oni imaju interesantan sistem igre, to je tim sa mnogim jačim igračima, bitno je da se fokusiramo na naš sistem, da počnemo dobro i da vršimo pritisak na njih“.

„Oni su dobro pripremljeni, imaju jako dobar tim, koji se lako prilagođava ekipi rivala, važno je se mi fokusiramo na nas, znamo da imaju jake napadače, moraćemo da budemo stabilni u odbrani, moramo da imamo dobre promene, moraćemo da napravimo dobre prilkike i šanse nego na drugim utakmicama.

Naš tim je zreo i može da odgovori na sve, i sa tri i sa četiri beka, znamo kako ćemo da odreagujemo ako imaju tri napadača i jake krilne igrače, ono što je važno jeste da imamo jaku igru i da dominiramo.

Da li mislite da će sledeća utakmica biti važna za vas kao selektora?

„Od toga zavisi i od vas lično, ovo je važan trenutak moje karijere, svi zaju šta je u igri, zaslužujemo tu kvalifikaciju, mislim da ćemo kreirati šanse i da će sreća biti na našoj strani, mislim da smo u dobroj poziciji, igrali smo dobro prošle dve utakmice, mi smo jak tim kao i oni, mogu da iskoriste svaku priliku. Što se moje karijere tiče, nisam ja bitan nego tim, mojoj sreći nema kraja, ne osećam nikakav pritisak sa te strane“.

Šta bi se desilo ako rano ispadnete sa Mundijala?

„Mi smo optimistični u dobroj smo situaciji, daćemo 100 odsto, ne interesuje nas ništa drugo, fokus je samo na utakmici, sve je na nama i to je dobra stvar“.

Srbi su rekli da treba da se fokusiramo na fudbal, ali šta god da se dogodi, videli smo zastavu Kosovo je Srbija u svlačionici Srbije, u Rusiji proslavu Šaćirija i Džake, ima li sugestija štaba kako izbegnuti to na terenu?

„Švajcarski savez, predsednici i svi smo se sreli i pričali još u aprilu posle žreba da ćemo samo o sportu da pričamo, to važi samo i za igrače, posebno za igrače koje ste pomenuli, ne smemo da dozvolimo da išta drugo utiče na utakmicu“, zaključio je selektor Švajcarske Murat Jakin.

Izvor: telegraf.rs