Od ponedeljka na snagu stupa novi Zakon o zaštiti potrošača: Kazne i do 2 miliona dinara

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, juče je, gostujući na Tanjug Tv obavestila javnost da od ponedeljka 20. decembra na snagu stupa novi Zakon o zaštiti potrošača. Najveća novina u zakonu je registar „Ne zovi“, je u procesu nastajanja i biće uspostavljen u narednih 12 meseci, ali postoje odredbe koje stupaju na snagu već od ponedeljka, 20 decembra.

Ministarka Matić je naglasila da Zakon o zaštiti potrošača predviđa visoke kazne za određene prekršaje. Neke odredbe zakona, kao što su prekršajni nalozi, automatski će stupiti na snagu od ponedeljka, za reklamacije, neizdavanje računa i predračuna. Kazne za prekršajne naloge su fiksne i za pravno lice iznose 50.000 dinara, za preduzetnika 30.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu 8.000 dinara. Kazne za pravna lica idu od 300.000 do dva miliona dinara, za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara.

Matić je navela da je u okviru zakona novina i to što će za sve usluge čija je cena veća od 5.000 dinara izdavati predračun. To se naročito odnosi na majstore koji često za obavljanje neke usluge ne saopštavaju cenu unapred, a kada obave posao kažu iznos koji bude prilicno visok, pa je izdavanje predračuna još jedan vid zaštite potrošača.

Izvor: espreso.co.rs