Od danas TAG uređaje moguće kupiti i na poštanskim šalterima: Znatno jeftinija putarina sa njima

Od danas građani Srbije mogu da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobila, a pre 10 godina bilo ih je 1,8 miliona. Zato smo potpisali ugovor da uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima – kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između „Pošte Srbije“ i „Puteva Srbije“ i dodao:

– U Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i na naplatnim rampama gde se koriste nema gužvi, zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine.

Podsetio je i da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

– Napravljena je i veb-platforma Open Balkan sa Severnom Makedonijom i Albanijom i s njima se radi na projektu koji će omogućiti da srpski TAG važi i u tim zemljama, kao i da njihovi TAG uređaji važe i u Srbiji, a pregovara se o takvoj saradnji i s još nekim zemljama u okruženju – rekao je Vesić.

Pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaju poštama prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica.

– Za sada, u naredna dva-tri dana, to je u više od 100 pošta. Mislim da nas u narednom mesecu očekuje distribucija uređaja u svim poslovnicama „Pošta Srbije“. Svi koji kupe TAG uređaj imaće popust na korišćenje elektronske naplate putarine, automatski generisan kroz veb-platformu u iznosu od šest odsto.

Posebna pogodnost je što će, nakon kupovine TAG uređaja korisnici na jednostavan način registrovati uređaj putem jedinstvene veb-platforme, a to će im omogućiti da plaćanje putarine vrše onlajn s registrovane platne/debitne kartice – rekao je Savić.

Izvor: blic.rs