Od Cveti do Pobusanog ponedeljka ne idite na ovo mesto – Otac Predrag poručuje: „Vaskrs se slavi u crkvi, a ne pored ražnja“

Svestan moći društvenih mreža, uz blagoslov patrijarha Porfirija, otac Predrag Popović počeo je izuzetno odgovornu misiju – propovedanje pravoslavlja na Jutjubu, Fejsbuku i Instagramu. Ovaj potez povukao je kako bi se približio što većem broju ljudi, i to mu uspeva.

Specifičnim govorom, primerima iz naroda i svoje dugogodišnje službe, velikom brzinom dopro je do srca ne samo pravoslavaca, već i pripadnika drugih vera. Danas ovog sveštenika koji služi pri crkvi Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Velikoj Plani prate milioni u Srbiji i rasejanju.

Kako je objasnio otac Peđa, od Cveti pa do Pobusanog ponedeljka ne izlazi se na groblje, niti se daju parastosi.

„Na Mali Vaskrs, odnosno nedelju dana posle Vaskrsa posebno se farbaju crvena jaja i nose se na groblje. Stavljaju se kod grobova naših upokojenih, a tim činom pokazujemo da je Vaskrs praznik živih i da ima nade upravo u Hristovom vaskrsenju i da je ono vezano za naše vaskrsenje u poslednji dan! Ispovesti se uglavnom obavljaju do Velike srede, posle toga nema ispovedanja“, objašnjava otac Peđa.

Sveštenik koga prate milioni govorio je o Vaskrsu, običajima koji ga prate, značaju posta, molitvi, ispovesti i pričešća.

„Uz post, molitvu i ispovest, na Vaskrs svi treba da su u hramovima, na liturgiji i da se pričeste“, napomenuo je otac Peđa, i ponovio da je jedini ispravan način čestitanja ovog velikog, hrišćanskog praznika: „Hristos vaskrse!“

„Kada bismo znali značenje reči Hristos vaskrse, ne bi bilo tuge, beznađa, depresije, anksioznosti, niti bi se dešavalo da na društvenim mrežama čestitamo Veliki petak, pogotovo ne da pitamo sveštenike da se tog dana pričestimo! Nažalost, nepismenost duhovna kod nas je velika i upravo je zato važno da i mediji i mi sveštenici radimo na opismenjavanju naroda. Važno je da znamo čemu koji praznik i običaji služe, u suprotnom smo u opasnosti da ne budemo verni, nego sujeverni, što, nažalost, jeste čest slučaj“, ispričao je otac Peđa, i dodao da je suština vaskrsenja u poruci da ima nade.

„Vaskrsenje teši beznadežne, uliva radost i daje obećanje da će na kraju sve biti kako treba“, rekao je otac Peđa, i poručio da ko se ne pričesti na Vaskrs ni po kom osnovu se ne može nazivati hrišćaninom.

„Ražanj, muzika i veselje idu posle toga. Prvo trpeza u oltaru, a posle trpeza kod kuće!“, poručio je vernicima otac Predrag Popović.

Izvor: alo.rs