Od 1. novembra struja skuplja za 8 odsto, a cene grejanja skaču već od 1. oktobra – Ovakva je situacija po gradovima

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje od 1. novembra i to za 8 odsto. Tako će kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, sa PDV-om 14,29 dinara, prenosi RTS.

Struja je pre toga poskupela 1. maja. Ovo poskupljenje je deo aranžmana Srbije sa MMF koji ocenjuje da cene koje nisu za domaćinstva i dalje „ostaju niske u poređenju sa konkurentima i da dalja povećanja ne bi trebalo materijalno da utiču na konkurentnost preduzeća“.

Već od 1. oktobra toplane širom Srbije će povećati cene grejanja. Od 60 toplana neke su već donele odluku o povećanju, dok druge čekaju odobrenje. U nekim opštinama građani će za centralno grejanje morati da plaćaju i 35 odsto više nego što je to dosad bio slučaj.

Iz Jagodinske toplane kažu da će odluka o povećanju cene od 10 odsto stupiti na snagu od 1. oktobra, što znači da će viši računi za korisnike stići već u novembru.

Na pitanje kako se određuje povećanje cene, kažu da to ne može da bude interna odluka preduzeća.

„Odobrenje dobijamo od našeg osnivača, odnosno lokalne samouprave grada Jagodine. Mi možemo da damo predlog, a oni su ti koji treba da se sa njim usaglase. To je način na koji toplane određuju povećanje cene. U našem slučaju smo procenili da je poskupljenje od 10 odsto rentabilno sa povećanjem cena gasa“, objasnili su iz Jagodinske toplane za Biznis.rs.

Direktor Subotičke toplane Saša Petković izjavio je da je ta toplana korigovala cene grejanja od 1. oktobra za oko 15,5 odsto.

„Poskupeli su gas, struja, usluge, materijali, bili smo prinuđeni da povećamo cene grejanja. Fiksni deo cene je povećan sa 31,54 dinara na 35,90 dinara po kvadratu ili za 14 odsto, a varijabilni sa 5,70 dinara na 6,67 dinara po megavatu ili oko 17 odsto, ukupno cena je u proseku porasla 15,5 odsto“, obrazložio je Petković, prenosi agencija Beta.

Toplana Šabac je, zbog povećanja cene gasa podigla cene grejanja već od 1. avgusta, i to proseku za 32,6 odsto, dok su Beogradske elektrane zatražile povećaje cene grejanja za šest odsto.

Toplana Majdanpek spada u retke koje nisu povećale ili za sada ne planiraju povećanje cene grejanja.

Direktor tog preduzeća Đorđe Roškić naveo je da toplana koristi kao energent biomasu, i da je sklopljen ugovor za isporuku po istoj ceni kao i prošle godine. On je rekao da je cena grejanja po kvadratu 106 dinara sa porezom na dodatu vrednost i da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno da se cene ne podižu.

„Sa opštinom smo dogovorili da ne povećavamo cene grejanja, pratimo kretanje cena, a ako bude trebalo dobićemo subvenciju lokalne samouprave“ , izjavio je Roškić.

Direktor poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ potvrdio je ranije za Danas da u Srbiji postoji ukupno 60 toplana od kojih samo njih 13 pred predstojeću grejnu sezonu nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.

„Različiti su iznosi koje su toplane zatražile kao povećanje cene svojih usluga i oni su u rasponu od dva do 35 odsto. Dosad je odobreno da do poskupljenja dođe u 13 lokalnih samouprava, a da li će ga biti i u drugim odlučiće njihova rukovodstva. Ono što je izvesno je da će sve toplane dočekati grejnu sezonu potpuno spremne. U slučaju da bude hladnih dana toplane će od 1. oktobra biti u mogućnosti, nakon što će u svima dotad biti završene remontne radnje, da snabdevaju domaćinstva koja su priključena na daljinski sistem grejanja“, kaže Stojanović.

On dodaje da će sve toplane, bez obzira što se nalazimo u energetskoj krizi, zagrevati objekte u kojima se nalaze potrošači preporučenom temperaturom koja iznosi između 19 do 21 stepen Celzijusa.

Izvor: mondo.rs