Novina u Lidlu koja će obradovati potrošače: Ovako možete umanjiti svoj račun i doprineti očuvanju životne sredine

Do sada su kupci u okviru pilot projekta „Dobro se reciklažom vraća“, imali priliku da u Novom Sadu i Nišu za svaku vraćenu Lidl PET i ALU ambalažu doniraju po 5 dinara fondaciji „Budi human“, a od sada će imati mogućnost i da sebi obezbede vaučer koji im donosi umanjenje računa u iznosu od 5 dinara za svaku vraćenu ambalažu. Postavljena su i još 2 nova aparata za reciklažu u prodavnicama u Beogradu.

U sklopu proširenja Lidlovog ekološko-humanitarnog projekta, pored mogućnosti da kupac izabere da li za reciklažu povratne Lidl ambalaže želi da na aparatu preuzme vaučer za umanjenje računa, ili da donira fondaciji „Budi human“, danas su u još dve Lidlove prodavnice postavljeni aparati za reciklažu ambalaže.

Pored potrošača u Novom Sadu i Nišu, sada će i Beograđani imati mogućnost da recikliraju na Vidikovcu u ulici Kneza Višeslava 61V i u Borči, na adresi Bratstva i jedinstva 2D.

Projekat „Dobro se reciklažom vraća“ još uvek nije zaživeo u svim Lidl prodavnicama u Srbiji, ali pilot faza u kojoj se projekat nalazi pokazala da je korišćenje iskustva i rešenja iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije u velikoj meri može doprineti bržem i efikasnijem uvođenju modela cirkularne ekonomije i na tržište Srbije.

„Kao kompanija koja brine o potrebama svojih potrošača i aktivno ih stimuliše da doprinesu očuvanju životne sredine, Lidl želi da i ovim projektom doprinese boljoj iskorišćenosti postojećih resursa, odnosno smanjenoj upotrebi novih sirovina. Posebno mi je drago da ovaj ekološki projekat ima i humanitaran karakter, tj. da potrošači prilikom reciklaže i dalje mogu birati da novac doniraju“, rekao je Dragan Čigoja, generalni direktor kompanije Lidl Srbija.

Korišćenje aparata, koje će potrošači uočiti na ulazu u neku od pet prodavnica u kojima su postavljeni je vrlo jednostavno – potrebno je u njih ubaciti PET ambalažu zapremine od 0,2l do 3l ili limenke od alkoholnog i bezalkoholnog pića kupljene u Lidl prodavnicama, jednu po jednu.

Kada se sva amblaža ubaci, treba kliknuti na dugme na ekranu i izabrati da li želite da preuzmete vaučer ili da donirate. Na aparatu će vam izaći papir kao potvrda i zbir koliko novca će vašom reciklažom biti dodeljeno kao donacija ili će vam biti izdat vaučer za umanjenje računa u Lidlu koji je neophodno da sačuvate i predate na kasi prilikom kupovine.

Da bi ambalaža bila prihvaćena, osim toga što mora da ima vidljivi bar kod, ona mora biti prazna i bez oštećenja. Ambalaže od kartona, stakla, mleka i nealuminijumske limenke neće biti prihvaćene.

Projekat „Dobro se reciklažom vraća“ je nastao u cilju testiranja spremnosti građana na ekološke izazove današnjice, a izrastao je iz Lidlove globalne strategije „REset Plastic“.

Izvor: mondo.rs