Novi zakon: Radna praksa trajaće 6 meseci – Praktikantu dovoljan nepuni minimalac

Ministarstvo za rad i zapošljavanje započelo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o radnoj praksi. Pripravnici, kako za sada stvari stoje, moći će da imaju najmanje 15, a najviše 30 godina. Poslodavac će moći da ih angažuje samo šest meseci i moraće da im obezbedi mesečnu platu u visini dve trećine minimalca.

Prema istraživanju Ministarstva omladine i sporta iz 2020. godine, više od polovine mladih koji su išli na radnu praksu, nije dobijalo finansijsku nadoknadu.

Privreda se slaže sa idejom zakona, ali i poručuje da je neophodna finansijska podrška države kako bi se praksa plaćala.

„Praksa daje mogućnost da se proveri potencijalni budući zaposleni. I dobro je da se on zadrži. Nije dobro da mu poslodavac omogući sticanje znanja, radi sa njim i prepusti ga drugoj firmi. Mi smo ranije sprovodili istraživanja i ona su pokazala da poslodavca novozaposleni košta nekoliko hiljada evra. Mladi, koji izađu iz škole, prvih meseci nemaju veliki doprinos firmi, više je koštaju. Praksa je korisna stvar, ali je potrebno da država to stimuliše na neki način“, izjavio je Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca.

Novim zakonom predviđeno je i postojanje kaznenih odredbi – i za poslodavce i za praktikante.

„Najviše kaznenih odredbi odnosi se ipak na poslodavce. Ako se utvrdi da praktikantima daju radne zadatke i posao koji odgovara poslu zaposlenog radnika, moraće, onda, i da im ponude ugovore o radu“, napominje Goran Radlovački iz Beogradske otvorene škole.

Izvor: novosti.rs