Nove cene svinjetine, opet poskupljenje: Evo koliko sada košta omiljena srpska namirnica – A ovo je pojeftinilo

Vlada Srbije je pre oko mesec i po dana „odmrzla“ cene mesa, koje su mesecima bile ograničene, pa su stručnjaci upozoravali na scenario koji tek sledi – cene koje su “puštene s lanca” će sigurno podivljati.

Za neke vrste mesa, kao što je piletina, desilo se upravo to. Kupci će se mnogo iznenaditi ako ovih dana idu u prodavnicu po određene vrste svinjetine. Naime, neke cene su čak i niže nego dok su bile pod kontrolom države.

Cene svinjskog buta i plećke bez kostiju, vrata i krmenadle s kostima i pilećeg trupa bile su ograničene Uredbom Vlade. Nekoliko meseci kilogram svinjskog buta je koštao najviše 750,2 dinara, a najviša cena plećke bila je 738,1.

Vrat i krmenadla su dve vrste mesa koje su koštale najviše 689,7 i 659,45 dinara po kilogramu.

Poslednja čija je cena bila ograničena je pileći trup, kada je kilogram mogao da košta najviše 319 dinara po kilogramu.

Nakon što je Vlada “odmrzla” cene ovih proizvoda, mnogi su upozoravali da će u narednom periodu meso da poskupi značajno.

Evo koje su cene ovog mesa sada, a na prvom mestu na listi je svinjski but bez kosti.

Umesto 750, koliko je koštao kilogram dok su cene bile ograničene, sada košta i po 800 dinara. Ali, poskupljenje je manje u onim prodavnicama gde je but bio jeftiniji od maksimalno određene cene, pa tamo gde je koštao 730, sada košta 740 dinara.

Sviinjska plećka je do skoro mogla da se kupi po ceni od 738 dinara po kilogramu, dok je sada cena tek neznatno viša , prosečno 740 dinara.

Svinjski vrat i krmenadle su verovatno iznenađenje za sve kupce. Ove vrste u svim većim marketima koštaju još manje od cena od pre mesec i po dana.

Dok su cene bile ograničene, kilogram vrata mogao je da košta najviše 689,7 dinara, dok sada varira od prodavnice do prodavnice, od 600 do 680 dinara.

Kilogram krmenadle umesto 660, košta između 600 i 620 dinara.

Za razliku od ovih vrsti svinjskog mesa, piletina ipak nije na sličnom nivou na kojem je bila dok je Vlada ograničavala cene. Kilogram pilećeg trupa mogao je tada da košta najviše 319 dinara, dok su sada cene drastično veće.

Tako se cene sada kreću od 490, pa do čak 550 dinara po kilogramu.

Ekonomisti su i upozoravali da će baš piletina da doživi veliki rast cena kada Vlada prekine važenje Uredbe.

Izvor: kurir.rs