Novčanice evra odlaze u istoriju: Lagardova angažovala 19 eksperata koji će raditi na redizajnu

Predsednica Europske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima. Novi dizajn će osmisliti eksperti iz mnogih područja – od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što se osmisle nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslediće konkurs posle kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravni odbor ECB-a.

Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu. Novčanice od 500 evra se ne štampaju već par godina, ali postojeće nisu povučeve.

Izvor: blic.rs