Nova državna pomoć od 9.000 do 20.000 dinara: Mogu se prijaviti dve grupe građana, ovo su uslovi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je video-uputstvo sa procesom prijavljivanja za subvencije po hektaru obradive zemlje. Subevncije iznose 9.000 dinara, od čega je 6.000 po hektaru, a 3.000 dinara za troškove goriva.

Ministarstvo je objavilo javni poziv za davanja po hektaru, koji je počeo 7. aprila. Poljoprivredni proizvođači će svoje zahteve moći da podnose do 31. maja. Prilikom objave konkursa, neće biti čekanja zatvaranja javnog poziva, već će poljoprivrednicima novac biti isplaćivan odmah po obradi zahteva, da bi što pre došli do sredstava koja su im potrebna za setvu. Subvencija po hektaru obuhvata 6.000 dinara plus 3.000 dinara regres za gorivo.

Iz ministarstva poručuju da se svi poljoprivrednici o dodatnim pitanjima besplatnim pozivom mogu informisati na broj 0800 106 107 ili ako posete najbližu poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu.

Pored toga, u toku je javni poziv za subvencije za krave i za uzgoj teladi za tov, na koji proizvođači mogu da se prijave do 10. maja. Pravo na ovu pomoć imaju proizvođači čije krave su oteljene od 1. aprila prošle do 31. marta ove godine. Cilj ovog davanja države je da proizvođači zadrže grla na farmi i tako povećavaju stado.

Proizvođači teladi razmišljaju da li sačuvati stado ili prihvatiti nerealnu ponudu nakupaca, kaže Bojka Plavšić koja na farmi u Iđošu ove godine ima 45 teljenja.

„Ako se ne dođe do novca, moraju se prodavati. Ovo sad ako se zadrži, osemenjava se u avgustu mesecu. Sledeće godine se teli“, kaže Bojka Plavšić, proizvođač mleka iz Iđoša.

Država daje subvenciju od 20.000 dinara po oteljenoj kravi. Prijave su elektronski.

„Mi smo otvorili dva šaltera gde im svakodnevno pomažemo oko konkurisanja na aktuelnim konkursima kako bi oni lakše došli do novih subvencja“, ističe Aleksandar Stojanović, Kancelarija za poljoprivredu opštine Ćićevac.

Izvor: alo.rs