Neki sveštenici drže parastos i nekrštenima – Među ljudima se povela polemika koliko platiti kada kaže „vaša volja“

Koliko platiti svešteniku da održi jednogodišnji pomen pokojniku koji nije bio kršten, pitanje je u jednoj Fejsbuk grupi koje je pokrenulo veliku raspravu. Iz ovog pitanja, iznedrilo se novo – da li uopšte sveštenik u ovom slučaju sme da održi parastos?

Gospođa iz okoline Novog Sada pre godinu dana sahranila je svoju majku, koja nije bila krštena, bez prisustva sveštenika. Njena majka je sahranjena po čitavom protokolu, ali bez sveštenika.

Nakon godinu dana želi da oda pomen svojoj majci i sveštenik je pristao da održi parastos, a ona je u dilemi koliko novca treba da da svešteniku.

„Moja majka nije bila krštena, pa sveštenik nije bio na sahrani. Sada može da održi parastos, a na moje pitanje koliko košta – rekao je „vaša volja“. Ako je neko skoro imao situaciju, molim vas da mi kaže koliko bi bilo prikladno dati jer zaista nemam iskustva“, pitala je žena u grupi.

Njeno pitanje podelilo je ljude u komentarima. Jedni smatraju da je 3.000 dinara sasvim dovoljno, drugi kažu da bi dali 50 evra, a treća grupa je izričita u tome da sveštenik ne sme da obavi ovaj čin osobi koja nije krštena i da je ovo veliki greh.

„Pravilo Pravoslavne crkve je da ako nije neko kršten, nema sahrane sa sveštenikom. Možete videti u kojoj ste parohiji, pa se dogovoriti da vam sveštenik očita opelo. Ako osoba nije bila vernik i nije želela da se krsti, nema smisla ni da joj se drži opelo“, napisao je jedan član grupe.

„Po crkvenom zakonu nijedan sveštenik ne sme da drži opelo nekrštenoj osobi bilo to nažalost i dete. Ne sme se kršiti crkveni zakon i prevariti svešteno lice. Možda se i može davanjem lažnih podataka nešto muljati i raditi ali je mnogo veliki greh“, nadovezao se drugi.

Neki su mišljenja da smo pred Bogom svi isti i da čin krštenja ne pokazuje koliki smo vernici.

„Treba uraditi onako kako vi želite ili kako pokojnik želeo da bude sahranjen, sa ili bez prisustva popa. Pred Bogom smo svi isti, znam mnoge krštene nevernike i mnoge nekrštene vernike. Biti kršten po rođenju, nije uslov prihvatanja Boga i vere u istog. Neki ga prihvate na kraju života ili trenutak pred samu smrt. Moje iskreno saučešće“, poručio je neko.

Redakciji Telegrafa jedan sveštenik potvrdio je tvrdnje treće grupe ljudi koja je branila stav da opelo ne sme biti održano ni pod kakvim uslovima.

„Ne može da se sahrani nekršteno lice ni po kakvom osnovu i ni za kakve pare“, izričit je sveštenik D.Đ.

Ovo pitanje redakcija Telegrafa uputila je i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali odgovor još uvek nisu dobili.

Izvor: telegraf.rs