Naša Anđela najbolji student u Francuskoj, nazivaju je genijem: Za samo jednu godinu dala po dve i to na dva fakulteta!

Latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević svakako jeste „Preko trnja do zvezda“. Mnogo toga su u životu prošli da bi se danas Francuska „poklonila“ Anđeli, odajući joj veliko priznanje.

Njeni rezultati pokazali su da je pravi genije, a njeni profesori pričaju da Francuska ne pamti ovakvog studenta. Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske a ovo je njihova priča.

Dragana i Bogdan su rodom iz Peći sa Kosova i Metohije. Nakon povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, i oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj porodični dom i tamošnji život i krenuli u nepoznato. Put ih je najpre odveo u Vrnjačku Banju gde su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Ali teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, naterala ih je da se još jednom sele, objavio je sajt Svi Srbi u Parizu, koji okuplja naše ljude koji tamo žive i rade.

Rešili su da probaju „preko“ i 2010. godine dolaze u grad Mec, na istoku Francuske. U početku im je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova poštena i vredna porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017. godine, a Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

Od samog početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje, pa je uz marljiv rad postizala fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvale i priznanja tokom svog osnovnog školovanja, a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimnje odabrati. Izbor je pao na studije medicine.

Ona je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cela Francuska. Za samo jednu godinu, dala je po dve godine i to na dva fakulteta. Na Medicinskom fakultetu i na fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocenama. Njeni profesori na oba fakulteta ne štede reči hvale. Pričaju da odavno nisu videli tako nekog genijalca.

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta, a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. Znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu.

Međutim dobar glas daleko se čuje pa je i Švajcarska poslala ponudu da je stipendira u potpunosti, kao i da joj plati kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom „natprosečnog studenta“. I zaista, Anđela je natprosečni student.

Ona je od skora dobila francusko državljanstvo ali ne zaboravlja odakle potiče i dolazi. Ona je za pomenuti sajt rekla sledeće: „Srpski duh mi svakodnevno pomaže da budem prvenstveno bolji čovek i da na najbolji način predstavljam naš narod“.

Anđela do septembra nema nikakvih obaveza na fakultetu, a zatim kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Poslala je poruku svim našim mladim ljudima koji žive van Srbije:

„Iskreno, ja sam jako vezana za Srbiju i želim da poručim našim mladim generacijama koje žive ovde da se samo bore i da na sve načine pokažu našu inteligenciju. Ne sme i ne može nijedna prepreka da zaustavi uspeh naše dece koja su jako inteligentna i borbena za život gde god se nalaze.“

Izvor: kurir.rs