Najgori plasmani Srbije na Evroviziji: Ona je imala samo 1 poen, a zbog jednog skandala nismo se ni takmičili

Sinoć je održano finale Evrovizije, a predstavnik Srbije Luk Blek našao se treći na dnu tabele, sa svega 30 poena. Srbija kao zasebna država učestvuje na Evroviziji od 2007. godine, a pre toga učestovali smo kao Srbija i Crna Gora i naravno kao Jugoslavija.

Na Evroviziji smo imali velike uspehe, poput onog koji je postigla Marija Šerifović 2007. godine, kada je osvojila prvo mesto i tako ovo takmičenje dovela u Srbiju. Međutim, u dugoj istoriji takmičenja imali smo i poprilično neslavne rezultate.

Bebi Dol otpevala je svoju pesmu „Brazil“, koja je bila veliki hit na teritoriji bivše Jugoslavije, 1991. godine u Rimu. Pesma je tada neslavno prošla i našla se pretposlednja sa svega 1 poenom u finalu.

Ovo je bio najgori rezultat, sve dok 2006. godine, kada smo na Evroviziji, koja se održavala u Atini, učestovali kao Srbija i Crna Gora nismo sami sebe povukli iz takmičenja zbog skandala u toku izbora predstavnika. Publika se nije slagala sa izborom stručnog žirija, koji je kao svog favorita izabrao grupu „No name“ sa pesmom „Moja ljubavi“, a favorit publike „Flamingosi“ sa čuvenim „Ludim letnjim plesom“ našao se na drugom mestu. Ovo je izazvalo veliki skandal, povukli smo se iz takmičenja, ali smo zadržali mogućnost da glasamo.

Od kad Srbija samostalno učestvuje, što počinje 2007. godine sa pobedom Marije Šerifović i njene pesme „Molitva“, najgori ostvareni rezultat bili su 2009. godine i 2017. godine.

Marko Kon otpevao je svoju „Cipelu“ 2009. godine u Moskvi i našao se na 10 poziciji u polufinalu. Slično je prošla i Tijana Bogićević 2017. godine u Kijevu kada je ispala u polufinalu, zauzevši 11. mesto, nakon što je otpevala pesmu „In Too Deep“.

Rezultat Luke Bleka 3. je nagori rezultat Srbije od kada se na takmičimo kao samostalna zemlja.

Izvor: kurir.rs