Najbolji savet za uštedu: Svako veče ovo uradite i novac će se samo gomilati

Mnogo saveta o tome se može pročitati na internetu, ali nisu svi oni primenjivi u našim okolnostima. Po mišljenju Dušana Uzelca, urednika portala „Kamatica“ najbolja preporuka je da svake večeri kontrolišete svoj tekući račun.

– Odlična je ideja da proverite koliko vam je novca ostalo i sve što prelazi preko okrugle sume prebacite na štednju – potvrdio je gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

Na primer, ako na računu imate 27.550 dinara, te večeri prebacite 550 dinara na štednju. Ili, ako vidite da je ostalo 18.220 dinara, onda 220 dinara ide na štedni račun. I tako sve do kraja meseca.

Na forumima posvećenim ovoj temi na internetu kažu da su neki uspeli da uštede i po više stotina pa i hiljada evra u toku tekuće godine. Naravno, nije omogućen i kompletan uvid u njihove finansije, pa drugi s pravom pitaju da li je to stvarno moguće za svakog.

– Kad svake večeri kontrolišete svoj račun, imate tačan uvid u to koliko novca trošite. Sigurno ćete se često zapitati – pa, šta sam sve kupio danas, na šta su otišle pare. A to je put ka upravljanju novcem – objasnio je Uzelac.

Isti recept se može primeniti i tako što ćete na početku meseca, odnosno, kad primite platu, podići sve sa računa i redovno proveravati koliko je novca ostalo. Uvid u to kako se količina novca smanjuje pomaže nam da sagledamo bolje svoju potrošnju.

Izvor: espreso.rs