Muž Verice Rakočević u zagrljaju najbogatije Srpkinje na svetu: Mlađa je od Verice, a tek da čujete na koliko se procenjuje njeno bogatstvo

Suprug modne kreatorke Verice Rakočević, kompozitor Veljko Kuzmančević, poželeo je dobrodošlicu u Beograd Rebeki Mekdonald, najbogatijoj Srpkinji na svetu.

„Žena zmaj, moja drugarica Rebeka Mekdonald. Dobro došla u Beograd“, napisao je Veljko uz zajedničku sliku.

Iako za Rebeku u Srbiji mnogi nisu čuli, reč je o ženi koja važi za najbogatiju Srpkinju na svetu.

Rođena je 1953. godine kao Ubavka Mitić, ali u svetu je poznata kao Rebeka Mekdonald iz Kanade, gde se odselila kada je imala svega 22 godine. Ona je poslovna žena iz Toronta, dobitnica više nagrada u biznisu. Stoji na čelu Just Energy grupe, kompanije za trgovinu energentima koju je osnovala.

„Odrasla sam u Jugoslaviji, uz vrlo stroge roditelje. Završila sam Prvu beogradsku gimnaziju i upisala medicinu, ne zato što sam medicinu volela već zato što su tata i mama to želeli. Sa 22 godine sam pobegla u Kanadu. U to vreme je bilo lako dobiti vizu za Kanadu. Ta zemlja je bila dovoljno daleko od tate i mame, od Jugoslavije, od Evrope. Mislila sam da je Kanada zemlja potencijala. Tada sam bila relativno mlada, ali sam definitivno odlučila da sam sa životom u Jugoslaviji završila i nikada nisam pomišljala da ću se u Jugoslaviju vratiti. Zato nikada nisam imala želju za povratkom. Kada donesem neku odluku, ja sam sasvim fokusirana na nju, ništa ne može da me spreči da je sprovedem“, rekla je u intervjuu za magazin Biznis.

O svom teškom životnom putu pričala je i u intervjuu za TV Hram.

„Devojčica Ubavka Mitić otišla je u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Bio je to trnovit put. Mnogo je teže nego što mladi misle. Zapad nije za svakog. Bio je to avanturizam. Kada ste mladi, ne razmišljate mnogo. Ali nikada nisam zažalila. Opstati na Zapadu je veoma teško. Ponosim se što sam Kanađanka srpskog porekla“, rekla je tada.

Rebeka je rekla i kako je u posao ušla jer je tvrdoglava, tj. zato što joj je pokojni muž rekao da neće uspeti. U svet biznisa ušla je 1986. kada su se stvorile nove prilike u industriji prirodnog gasa Ontarija. Rebekina prva kompanija počela je da gubi profit kada su cene gasa pale nekoliko godina kasnije. Godine 1997. ponovo je ušla na tržište osnivanjem korporacije Ontario Energy Savings, iako je imala minimalan profit. Kada su cene gasa ponovo počele da rastu 2001. godine, počela je da se diže i Rebekina grupa Just Energy Inc. Posao je potom proširila na američko i evropsko tržište.

Najveću prekretnicu u njenom životu predstavljao je brak. Udala se za Pirsona Makdonalda sa kojim je dobila dvoje dece. Promenila je i ime. Muž joj je, kako je rekla, otvorio vidike, uz njega se učila poslu.

„I danas provodim puno vremena sa mladim devojkama i ženama jer mi mnogo smeta kada svi u Severnoj Americi krive muškarce za neuspeh žena. Žena mora da stane baš kao i muškarac iza onoga što želi da uradi. Mene je Srbija više pripremila za Zapad nego sam Zapad“, rekla je Rebeka, koja je u Torontu sagradila crkvu nalik na manasitir Studenicu.

U međuvremenu, Rebeka je postala članica mnogih odbora i fondacija. Poznato je i da je donirala tri miliona dolara čuvenoj bolnici Maunt Sinaj u Torontu za borbu protiv reumatoidnog artritisa, bolesti sa kojom se i sama borila.

Proglašena je za preduzetnicu godine u Kanadi. Ima i počasni doktorat Univerziteta Viktorija. Dobila je orden Svetog Save pre četiri godine. Postala je poznata kao srpska kraljica nafte i gasa pa se njeno bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Veljko Kuzmančević nije otkrivao otkada je počelo njegovo poznanstvo sa Rebekom, ali se može zaključiti da su dobri prijatelji već dugi niz godina. On je poslednjih 10 godina u braku sa Vericom Rakočević.

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs