Mnogi koji proslavljaju Aranđelovdan prave nedopustivu grešku: U narodu vlada jedno verovanje – Crkva kaže drugačije

Srpska pravoslavna crkva i vernici 21. novembra proslavljaju dan svetog Mihaila Arhangela. Slava je Saborne crkve u Beogradu, a takođe su proslavljali i slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi. Arhangel Mihailo je vođa nebeskih vojski koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Aranđelovdan je jedna od najvećih srpskih slava, gde ne slavimo sveca, već „onoga koji je kao Bog“. Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo.

Međutim, u našem narodu je ukorenjena pogrešna tradicija koju mnogi primenjuju na Aranđelovdan. Naime, postoji običaj u nekim delovima naše zemlje da ljudi koji slave svetog Arhanglea Mihaila ne spremaju žito za taj dan, što nikako ne bi smelo da se desi.

Žito se ne prinosi svetitelju, već svim našim precima koji nisu među nama, a zavetovali su se ovome svecu. Dakle, žito se kuva u njihovu čast i stoga je nezaobilazno na trpezi svake slave, pa ukoliko ga do sada niste pripremali, počnite to od ove godine.

Izvor: stil.kurir.rs