Ministarka Kisić saopštila važnu vest: Izlazi se u susret mamama, tiče se porodiljskog odsustva

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je da se razmatra pomeranje tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo.

„Za zdravu porodicu najpre su potrebni zdravi i ravnopravni partnerski odnosi, a odluka o potomstvu i broju dece mora da se donese zajedno. Svi smo svesni da na nju velikim delom utiču finansije, međutim, to često nije i odlučujuće“, rekla je ministarka Kisić.

Ona je ukazala na podatke da u Srbiji danas živi oko 1,5 miliona porodica sa decom, od kojih gotovo polovina ima jedno dete, pa se naša zemlja, kao i većina u Evropi, poslednjih decenija suočava sa fenomenom depopulacije.

Kada je reč o novcu koji je u poslednjih meseci država izdvojila za populacione mere, ministarka kaže da za žene u radnom odnosu na porodiljskom odsustvu izmenama propisa je utvrđeno da ne smeju da primaju manje od minimalca, a majke čije je dete bolesno sada dobijaju dve naknade – za tuđu negu i zaradu. Ona je rekla da je za sve to iz budžeta dodatno izdvojeno tri milijarde dinara, dok je na povećanje roditeljskog dodatka i jednokratne pomoći otišlo još 15 milijardi.

„Za finansijsku podršku država je izdvojila više od 30 milijardi dinara, dok je za subvencije za stanove obezbeđen dodatni novac“, rekla je Kisić.

Govoreći o ostvarivanju prava na državnu subvenciju kupovinu prvog stana, gde su mame, ali i Ministarstvo nailazili na poteškoće. Država je prvi put omogućila subvencije za stanove za mame do 20.000 evra, za sve one koje nisu imale nekretninu, a rodile su dete u ovoj godini.

Rekla je da je u ovom trenutku oko 60 pozitivno rešenih zahteva i izrazila očekivanje da će se efekti ove mere videti u narednom periodu, s obzirom na to da je i ova mera, sigurno motivisala parove da dobiju dete.

Ministarka je takođe rekla da u narednom periodu mogu da se očekuju izmene propisa, te da je tu čitav niz predloga, kao što je, razmatranje pomeranja tačke od koje se računa porodiljsko odsustvo.

– Buduća mama danas otvara porodiljsko odsustvo 28 dana pre termina porodjaja, ali iskustvo je pokazalo da nastaje problem kada posle 11 meseci od rođenja deteta treba da se vrati na posao“, rekla je.

Ona je dodala da u praksi veliki broj žena traži način da produži porodiljsko odsustvo, pa uzimaju neka druga bolovanja.

Kako je navela, plan je da resorno ministarstvo to reši sistemski.

„Planiramo da izadjemo u susret i mamama prevremeno rodjenih beba koje više meseci provedu na neonatologiji tako što ćemo im, produžiti bolovanje za taj period koliko im je dete bilo u bolnici“, rekla je Darija Kisić.

Izvor: kurir.rs