Milanu iz Užica banka isplatila novac: Među 4.900 evra bila i tri falsifikata – Žalio se svima redom, banka se oglasila

Milan Tomanović (82) iz Užica doživeo je šok kada je saznao da se među novčanicama koje je podigao u Rajfajzen banci nalaze i tri falsifikovane u apoenima od 100 evra. Još uvek je pod stresom, jer i nakon prijave u policiji i potvrde Narodne banke da su novčanice falsifikat nije dobio nikakve odgovore.

„Voleo bih da se ovo konačno reši. Ako sam ja kriv, onda neka me kazne, a ako je nečija tuđa odgovornost, neka kažu. Ja o ovome razmišljam od juna ove godine i nemam mira. Ako mi vrate tih 300 evra, daću ih u humanitarne svrhe. Nije mi stalo do novca, već samo da znam ko je kriv da se ne bi to ponovilo drugim ljudima“, započinje Milan Tomanović.

Ovaj Užičanin radio je do penzije na brodu „Galeb“ i stekao penziju u Hrvatskoj. Kada su krenule devedesete godine, prodao je stan u Splitu i vratio se u Srbiju. Devizni račun u Rajfajzen banci otvorio je još u aprilu 2003. godine.

„Pošto u banci nema štednje, oni su mi ponudili da uložim novac u neki investicioni fond. Dvoumio sam se, ali zbog njihove slatkorečivosti pristao sam na ponudu. Rekli su mi da možda može da se dogodi i gubitak od 0,8 do jedan odsto. Uložio sam 15.000 evra. To je bilo u oktobru prošle godine. U maju ove godine saznao sam da mogu proveriti stanje. Kada sam video da na računu imam 1.301,62 evra manje, odlučio sam da raskinem ugovor 26. maja ove godine, a 13.698,38 evra je 30. maja uplaćeno na moj devizni račun u toj banci. Taj novac sam namenio za školovanje unuka u Češkoj. Odmah sutradan sam rešio da podignem taj novac i uplatim na račun u Komercijalnu banku, preko koje sam primao deviznu penziju“, objašnjava Milan.

Priznaje da mu nije bilo pravo što je izgubio više od hiljadu evra, ali je sam potpisao i tu više ništa ne može da učini. Međutim, otad slede dani agonije, koji i danas traju.

„Otišao sam nenajavljen 31. maja ove godine u Rajfajzen banku da podignem novac i mogao sam da dobijem u tom trenutku 4.900 evra. To je bilo pred kraj radnog vremena, a pošto sam zakasnio u Komercijalnu banku, otišao sam kući i stavio novčanice u kovertu. Sutradan sam, odnosno 1. juna ove godine, u 9 i 15 časova, otišao u Rajfajzen banku da podignem još novca. Službenik mi je rekao da sačekam, jer valjda nije bilo dovoljno deviza, pa su morali da trebuju, jer sam opet bio nenajavljen. Seo sam na stolicu. Posle možda desetak minuta službenik za šalterom me je pozvao i, držeći novac u ruci, pitao me da li želim da ga stavi u kovertu. Rekao sam da to uradi, opet je bila u pitanju ista suma kao i prethodnog dana. Odmah sam otišao u Komercijalnu banku da uplatim sav novac. Službenica u Komercijalnoj banci je ubacila novac u mašinu i rekla mi da imam tri lažne novčanice. Pogledala je i ručno i potvrdila da su lažne. To su bile ove nove novčanice od 100 evra. Odmah sam joj dao i kovertu od prethodnog dana da proveri. Ona je to uradila i sa njima je sve bilo u redu“, priča dalje Milan.

Kako dalje navodi, službenica mu je dala te tri sporne novčanice od 100 evra, a on se odmah uputio u policiju.

„Valjda je normalno da odem odmah u policiju. U policiji su napravili zapisnik i zadržali novčanice. Kasnije su ih poslali u Narodnu banku na ekspertizu, gde je 8. jula potvrđeno da je u pitanju falsifikat. Išao sam i u Rajfajzen banku sa zapisnikom iz policije, a oni su mi rekli da je to nemoguće da se dogodi jer novčanice prolaze kroz brojčanik i ručnu kontrolu i zamerili što im nisam odmah doneo novčanice. Ja sam i Narodnoj banci pisao sve što mi se događalo u Rajfajzen banci“, kaže Milan.

U dokumentaciji koju je dao na uvid vidi se da je tek 31. oktobra dobio odgovor od NBS u kome se navodi: „Banka u izjašnjenju o spornoj isplati novčanica čija je neispravnost, kako navodite, konstatovana prilikom Vaše uplate drugoj banci, ističe da nije imala reklamacija po tom osnovu i da sve novčanice prilikom isplate klijentima prolaze proveru kroz brojčanice i ručnu proveru od strane zaposlenih. Podvlači da banci niste dostavili sporne novčanice kako bi ih poslali na proveru, već ste je obavestili po prijavi slučaja MUP-u. Iz dokumentacije pribavljene u ovom slučaju nejasno je gde se sada nalaze te novčanice, da li su i kako izvršene dalje provere, odnosno koji su rezultati ekspertize tih novčanica.“

„Eto, to oni kažu, a još u julu sam dobio odgovor od njih da je ekspertizom utvrđeno da su novčanice falsifikat i da su kod njih. Smatram da sam građanin koji je postupio u skladu sa zakonom, ispravno i do danas niko me nije pozivao, niti se maklo dalje. Samo želim da se utvrdi istina“, kaže Milan.

Na pitanje da objasne ovaj slučaj i kako je moguće da budu isplaćene falsifikovane novčanice iz Rajfajzen banke odgovaraju:

„Isplata falsifikovanih novčanica nije moguća u našim filijalama jer sve novčanice prolaze proveru preko brojačica koje su sertifikovane za prepoznavanje eventualnih falsifikata, kao i proveru od strane zaposlenih koji su prošli posebnu obuku u Narodnoj banci za ove poslove. Dodatno, Rajfajzen banka je sve relevantne podatke povodom konkretnog slučaja dostavila nadležnim organima krivičnog gonjenja u Užicu, koji se bave njime“, poručili su iz Rajfajzen banke.

Izvor: informer.rs