Meteorolog Todorović najavio za kratko vreme veliku količinu padavina: Ovaj grad na udaru, a evo i kada stiže sneg

U danima koji su iza nas uživali smo u suncu i u toplim danima koji su neuobičajeni za sredinu novembra. Međutim, već ovog vikenda iznenadila nas je kiša i niže temperature, a na planinama se očekuje i sneg.

Nedeljko Todorović, meteorolog, najavio je da se za danas sprema jača kiša i da će za kratko vreme pasti velika količina, te je zbog toga dato žuto upozorenje.

„Građani trenba da očekuju veliku količinu padavina, mada ne bi trebalo da bude problema“, rekao je Todorović.

Kako je on rekao, iskoristili smo u oktobru i novembru lepo vreme, a u predstojećem periodu preovlađivaće kiša, dok se sneg očekuje samo u planinskim delovima. Rekao je još i da se sneg očekuje nedelja noć na ponedeljak na visinama od 600, 700 metara, ali je mala verovatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

U vojvodini se očekuje da ukupna količina kiše za četiri dana bude od 20 do 40 litara, dok će u ostalim krajevima biti od 40 do 70 litara. U glavnom gradu, Beogradu, očekuje se od 50 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

„Ne bi trebalo da bude problema jer je zemljište sušno, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 santimetara. Ova predstojeća promena vremena uvod je u zimu koja je pred nama“, rekao je Todorović.

On je apelovao na vozače da budu oprezni zbog velike količine padavina.

„Sa Atlantika postoji serija vrtloga hladnog i vlažnog vazduha koji se kreće i dolazi sa Jadrana u naše krajeve i donosi padavine. Ali nema ozbiljnog zahlađenja, preovlađivaće padavine u vidu kiše“, rekao je Todorović.

Meteorolog je najavio da će od utorka početi da duva košava u košavskom području, a u Vršcu će biti i orkanske snage. Očekuje se da dostigne jačinu čak od 90 do 100 kilometara na čas.

„Posle utorka dolazi novi ciklon sa Atlantika, ali to znači da nema jačeg zahlađenja dok ne dođe hladniji vazduh sa severoistoka“, rekao je on.

Meteorolog ne preporučuje da se ide po ovom vremenu u planinu, dok će narednog vikenda biti znatno prijatnije za planinarenje.

„Do kraja novembra neće biti ozbiljnog zahlađenja, što će se produžiti i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu možemo da očekujemo tek sredinom decembra. Ono što možemo da kažemo jeste da je ova jesen bila znatno toplija od uobičajenog, a padavine su sada poželjne“, rekao je Todorović.

Izvor: kurir.rs