Kako će Fudbalski savez Srbije raspodeliti 9 miliona dolara od Mundijala? Ko uzima najveći deo a koliko dobijaju igrači

Svetsko prvenstvo u Kataru je, barem za Srbiju završeno, i vreme je da se svedu računi – i igrački, ali i finansijski.

Poznata je da je Fudbalski savez Srbije od samog učešća fudbalera na Mundijalu inkasirao velikih devet miliona dolara (8.6 miliona eura), to je FIFA novac koji su pokupile sve selekcije učesnice Svetskog prvenstva, ali je manje poznato kako će se taj novac rasporediti unutar srpskog fudbala.

To određuje nacionalni Savez koji drži ključ od sefa.

Fudbalerima bi, logično, kao najzaslužnijima trebalo da pripadne najveći deo, ali dosad nismo čuli glas iz nacionalne fudbalske kuće koji to može potvrditi. To je ovde izgleda i dalje tabu tema. O svemu pričaj, o svemu pitaj, samo o novcu nemoj, parola je ovdašnjih rukovodećih faktora.

Dakle, kome ide najveći deo ovog iznosa je pitanje na koje još nema pravog odgovora.

Svi ozbiljni Savezi su i pre početka Mundijala precizno utvrdili iznos nagrada za fudbalere, te nekih velikih tajni po tom pitanju nije bilo u većini reprezentacija. Primera radi, svakom nemačkom igraču Savez je namenio 390.000 eura ukoliko Panceri osvoje Mundijal, a nešto ispod 100.000 ukoliko ne prođu grupu – što im se na kraju i desilo.

Definitivno je najbolji primer Fudbalski savez Sjedinjenih Američkih Država koji je u maju ove godine doneo odluku da poravna finansijske uslove i za mušku i za žensku reprezentaciju, za šta su se zapravo izborile dame, pa će tako i one silno profitirati od uspeha kolega na Mundijalu. Amerikanci su od plasmana u osminu finala zaradili dodatna četiri miliona na već upisanih devet od samog plasmana, a pošto Savez sebi uzme dogovorenih 10%, ostatak na ravne časti deli muški i daleko trofejniji ženski nacionalni tim. To na kraju, okvirno, ispada po šest miliona za obe strane.

Inače, FIFA je izdvojila 440 miliona dolara za sve učesnike Mundijala, pobednika čeka 42 miliona, ali sveukupno gledano to je i dalje mali procenat od akumulirane zarade koju je Svetska fudbalska organizacija inkasirala od organizacije Mundijala u Kataru, najunosnijeg u istoriji takmičenja. Na račun FIFA se slilo neverovatnih 7.5 milijardi dolara od TV prava i brojnih sponzora za aktuelno Svetskog prvenstvo.

Izvor: telegraf.rs