Ivan počeo sa 50 sadnica neobičnog voća – Sada ima jednu od najvećih plantaža u Evropi: Za kilo uzima 10 evra

Porodica Plaščar iz Gornje Stubice u hrvatskom Zagorju gaji voće neobično za naše podneblje. Reč je o indijskoj banani. Sve je počelo slučajno, 2014. godine s pedesetak sadnica za probu, a danas ih imaju više od 2.500. Indijska banana ovde odlično uspeva, a prema podacima Agronomskog fakulteta ovo je jedna od većih plantaža u Evropi.

Tokom putovanja na Tenerife Ivan Plaščar je sa suprugom probao voće od kojeg su mu proradila sva čula. Reč je o indijanskoj banani koju je odlučio da posadi 2014. na svom imanju u srcu Zagorja.

„Tako je, ovde u selo Šagudovec kod Gornje Stubice, krenuo sam s tih 50 sadnica, bilo je zaraslo, počeo sam da obrađujem zemlju i sve više sadim“ , započinje Ivan Plaščar.

Kupovao je zapuštene šumarke, krčio i sadio indijanske banane. Bilo je tu raznih anegdota.

„Kad sam prijavljivao poljoprivredno gazdinstvo u Krapini, pitali su me šta imam na toj parceli, rekao sam im indijanske banane. Kaže mi gospođa pa nemojte da me zafrkavate, pa vidite koliko ljudi napolju čeka“, priseća se on ne tako davnih početaka.

Godina 2018. je bila ključna. Tada su nikli prvi plodovi.

„Bio je jedan. Svaki dan dolaskom na ranč sam ga merio od petog do devetog meseca“, priznaje Ivan.

Danas na pet hektara ima zasađeno je čak 2.500 indijskih banana. U aprilu cvetaju, a sada se već naziru prvi plodovi jer ovogodišnja prevrtljiva klima im ide na ruku.

U Zagorju ovo voće naraste između 250 i 500 grama težine, a kada sazre tada je ukusa manga, ananasa i obične banane. Bere se tokom septembra. U 2022. godini prinos je bio dve tone, ove očekuju duplo više, a za nekoliko godina, tokom punog roda, Ivan se nada prinosima od 50 tona.

„Cene su od 10 evra po kilogramu, prošle smo godine plasirali sve na kućnom pragu. Nama je u planu prerada voćne pulpe, već smo krenuli u nabavu mašina i računamo na novac iz fondova“, otkrio je Plaščar planove za budućnost.

Porodica Plaščar ponosna je na svoje uspehe ima jednu od najvećih plantaža indijske banane u ovom delu Evrope.

Izvor: kurir.rs