Ističe ograničenje cena osnovnih namirnica u Srbiji: Da li nas već sutra očekuje poskupljenje

U utorak 30. novembra Vlada Srbije donela je odluku o ograničenju cena osnovnih prehrambenih namirnica, tako da ove cene ne mogu biti više od onih koje su važile na dan 15. novembra.

Ograničena je bila cena za: šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar.

Ova odluka donesena je da bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci, a za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do godinu dana.

Takođe je odlučeno i da uredba bude na snazi 60 dana, što ističe tačno danas. To bi praktično, moglo da znači da trgovci mogu dodatno da povise cene i preliju troškove na novčanike potrošača. Hoće li Vlada produžiti meru, ostaje nam da vidimo posle vikenda, pošto 15. januar pada u subotu.

Izvor: telegraf.rs