Hoće li struja poskupeti pre ili posle Nove godine? Signali za rast cene dolaze sa više strana – MMF predlaže povećanje cene za 10 odsto

Da je samo pitanje dana kada će na dnevni red doći promena cene struje, potvrdili su više navrata i predsednik i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ono što je još uvek nepoznanica je koliko će i kada to povećanje biti. Prema nekim tvrdnjama poskupljenje trebalo da usledi tek posle Nove godine, izgledi pokazuju da će do toga doći i ranije.

Iako datum poskupljenja nije tačno određen, u nedavnom gostovanju na Euronewsu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da će ova tema na dnevni red doći „pre, više nego kasnije“ jer u trenutnim uslovima evropske kompanije povećavaju cene struje i gasa.

„Ne može drugačije. Jeste, države daju velika ulaganja u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas“, rekla je i dodala da se to tiče svih nas i da moramo da budemo održivi“.

Međunarodni monetarni fond preporučio je državnom vrhu Srbije da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje naviše i to još tokom ove grejne sezone, jer u protivnom budžetski rashodi bi bili značajno uvećani i mogli bi da ugroze javne finansije.

Prema saznanju medija, oni smatraju da nedavno povećanje cene kilovata za domaćinstva i male kupce od 6,5 odsto nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije i racionalno poslovanje EPS-a, naročito u uslovima energetske krize. Oni smatraju da bi još tokom ove grejne sezone trebalo da se cena kilovata uveća bar za 10 odsto. To praktično znači, da ako bi se njihove preporuke uvažile, domaćinstva i pre 15 aprila, do kada traje grejna sezona, čeka još jedno poskupljenje.

Da ovakav razvoj situacije može da se desi, vidi se i iz izjava srpskih zvaničnika, koji su usledile nakon sesije sa MMF-om. Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u nedelju tu mogućnost najavio.

„Ne kažem da neće biti povećanja između osam i deset odsto, ali i pored toga građani i investitori imaće i dalje najnižu cenu struje“, izjavio je Vučić.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za Tanjug da je za sada razmatrano da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je neophodno i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi.

Izvor: espreso.co.rs