Građani otkrivaju šta im pada najteže kada uđu u supermarket: Cene sve veće, sve teže plaćaju račune i hranu

Niko se više i ne seća starih cena, onih koje su važile pre inflacije, jer se cifre menjaju veoma brzo, sa skokom do čak 100% za neke proizvode.

Ceo svet je u ozbiljnoj krizi, od Banke Engleske koja podiže kamatne stope, preko „pucanja“ velikih svetskih banaka (Signature, SVB, Kredi Svis) kao i pada deonica Dojče banke, potrošačke korpe i rasulo u Egiptu.

Ljudi sve teže izlaze na kraj sa cenama, i to čak i u najrazvijenim zemljama.

U Srbiji je inflacija u najvećoj meri vođena globalnim troškovnim pritiscima, kažu iz Narodne banke Srbije. Ali, to našim građanima nije nikakva uteha, jer svakodnevno moraju da podmiruju fiksne i iznenadne rashode.

Naše sugrađane smo upitali, šta je to što im pada najteže kada uđu u supermarket, a evo šta su odgovorili:

„Mleko, jogurt, sir, pavlaka, kačkavalj, maslac, meso i suhomesnati proizvodi, jaja, riba, sladoled, čokolade, „nutella“, šampon, četkice i paste za zube, higijenski ulošci, toalet papir.“

Ova lista je opšti presek stanja, a učesnici ankete su takođe rekli da osećaju i poskupljenje soseva, namaza kao što je senf, ulja, svinjskog filea, praška za pecivo, vanilin šećera, pomfrita u kesi, zamrznutih rol viršli, čajne kobasice, kefira…

– Jogurt kupujem stalno, i u julu 2022. je koštao 169 dinara, a u martu ove godine košta čak 300 dinara. Isto tako, 500 ml King sladoleda je koštalo 499, a na akciji bi se mogao kupiti za 369 dinara, u januaru, je koštao 800 dinara – kaže S.M.

Kafu korsisti skoro cela naša nacija, a cena joj je značajno poskupela, bilo da je reč o instant varijantama, ili domaćoj kafi. I to nije slučaj samo u marketima, već i u kafićima.

– Na poslu, u menzi produženi espreso bez mleka platila sam 170 dinara. Kada se nisam strovalila! – kaže I.N. iz Beograda.

Pavlaka je ranije koštala 48, a sada je 90 dinara; čašica senfa 40, a sada je 80 RSD, dok je svinjskom fileu cena porasla sa 600 na 1.100 dinara. Deset rolni toalet papira nekada smo plaćali 350 dinara, a sada je cena skoro 600. Prašak za pecivo, vanilin šećer koštali su 15 dinara, a sada je 35 dinara.

Takođe, 100 grama trapista porasla je sa 130 na 220 dinara, jogurt koji je nekada bio 120 – sad košta skoro 200, a kilogram pomfrita u kesi sa 150 na 300 dinara. Kilo čajne kobasice je sa 900 skočilo na 1.300 dinara. Kilogram pilećeg filea nekada smo plaćali oko 400, sada je 800 dinara.

U moru cenahrane, skočile su i one iz restorana brze hrane.

– Našla sam jedan flajer za fast food objekat, od prošle godine, i vidim da je belo meso bilo 250 dinara, a sada je 400 dinara, pomfrit poskupeo sa 100 na 130, pa na kraju na 200 dinara; palačinke isto… Kafe su poskupele, „plazma“, kozmetika poput mleka i krema, dezodoranasa – kaže M.Đ.

Izvor: biznis.telegraf.rs